Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
  • Porumenela fotografija

Giro d’Italia prvič v samostojni Sloveniji

Giro d’Italia prvič v samostojni Sloveniji

Legendarna cestna kolesarska dirka Giro d’Italia je prvič obiskala slovensko ozemlje že leta 1922, drugič pa 49 let pozneje, leta 1971. 2. in 3. junija 1994 je Giro tretjič prišel na slovenska tla in prvič v samostojno Slovenijo. 204 km dolga 12. etapa 77. Gira je potekala od mesta Bibione do vrha Jelenovega klanca v Kranju. Edini slovenski predstavnik na tem Giru, Valter Bonča, je na cilj v Kranju prikolesaril kot 13. Naslednji dan je sledila etapa od Kranja do Lienza, dolga 231 km.

Franc Hvasti, generalni sekretar kranjskega etapnega odbora, je povedal: »Najbolj razveseljiv podatek smo dobili med etapo. Giro si je na slovenskih cestah ogledalo več kot 100.000 gledalcev. V 12. etapi ni bilo nobenih težav, kar pomeni, da smo Giro organizacijsko dobro izpeljali. Promocija Slovenije je bila v vseh pogledih uspešna, kar dokazujejo tudi številne čestitke, ki smo jih dobili od šefov Gira.« (Delo, 3. 6. 1994)

Na cesti kolesarji med dirko, na pločnikih stojijo navijači.
Aleš ČERNIVEC. Giro d’Italia v Ajdovščini, junij 1994. Fotografski fond Aleš Černivec, črno-beli negativ, leica.
Vsi prispevki

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.