Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Knjižnica

Naslovna slika knjižnice
Danes smo odprti: 9.00–13.00
Celovška cesta 23, Ljubljana
01 300 96 22
knjiznica@muzej-nz.si

Knjižnica Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije je specialna muzejska knjižnica, ki je odprta za najširšo javnost.

Knjižnična zbirka obsega 28.000 enot monografskih in periodičnih publikacij. Gradivo s področja muzeologije, zgodovine, notranje in zunanje politike, vojnih ved, etnologije, umetnosti in književnosti je postavljeno v prosti pristop in vsebinsko urejeno po sistemu UDK. Knjižnično zbirko redno nadgrajujemo, letni prirast gradiva šteje okoli 500 inventarnih enot monografskih publikacij in 90 inventarnih enot serijskih publikacij.

Vabimo vas, da si ogledate seznam knjižnih novosti.

Zaposlena bibliotekarka skrbi za zbiranje knjižnega in neknjižnega gradiva, strokovno obdelavo, izposojo in medknjižnično izposojo. Opravlja informacijsko in referenčno dejavnost, pripravlja bibliografije, sodeluje pri razstavni in založniški dejavnosti muzeja ter trženju muzejskih publikacij.

Knjižnica je vpisana v e-Razvid knjižnic in kot polnopravna članica aktivno vključena v sistem COBISS. Prek sistema vzajemne katalogizacije Republike Slovenije se vključuje tudi v evropsko in svetovno računalniško mrežo.

Uporabnikom so na voljo štiri čitalniška mesta, brezžična povezava in namenski računalnik z dostopom do kataloga knjižnice in digitaliziranega gradiva iz posebnih zbirk.


Kontakt

Darja Urbanc, bibliotekarska specialistka
E.: darja.urbanc@muzej-nz.si
T.: 01 300 96 22
Ikona COBISS++

Kdaj vas lahko obiščem?

Od ponedeljka do petka med 9. in 13. uro
Sobote, nedelje in prazniki ZAPRTO

Kdo lahko postane član muzejske knjižnice?

Knjižnica je odprta za najširšo javnost. Vabimo vas, da postanete njen član in s tem pridobite pravico do izposoje knjižničnega gradiva.

Članska izkaznica knjižnice MNSZS z navedbo imena in priimka člana (Rado Vednost).

Kako se včlanim?

Ob vpisu izpolnite vpisnico in predložite osebni dokument s fotografijo in podatki o bivališču. Vpisnico lahko izpolnite ob vašem prvem obisku ali pa nam potrjeni elektronski obrazec predhodno pošljete na e-naslov knjiznica@muzej-nz.si.
Številko članske izkaznice vam določimo v knjižnici, vpisnine in članarine ne zaračunavamo.

Vpisnica za fizične osebe v e-obliki (Word) Vpisnica za fizične osebe v e-obliki (pdf) Vpisnica za pravne osebe v e-obliki (Word) Vpisnica za pravne osebe v e-obliki (pdf)

Kdaj so uradne ure knjižnice?

Knjižnica je odprta od ponedeljka do petka med 9. in 13. uro, razen med državnimi prazniki, ki so dela prosti dnevi.
Če nas v tem času ne utegnete obiskati, nam pišite na naslov knjiznica@muzej-nz.si in potrudili se bomo, da bomo našli skupno rešitev.

Kakšna so pravila knjižnice?

Več o poslovanju knjižnice si lahko preberete v Pravilniku o splošnih pogojih poslovanja knjižnice Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

O morebitnih spremembah poslovanja vas bomo sproti obveščali.

Katero gradivo izposojate in kako ga poiščem?

V specializirani knjižnični zbirki hranimo monografske in serijske publikacije ter neknjižno gradivo.

Vse novejše knjižnično gradivo je vpisano v COBISS. Vabimo vas, da vstopite v katalog muzejske knjižnice, kjer lahko poiščete osnovne podatke o knjižničnem gradivu in njegovi dostopnosti.

Splošna navodila za iskanje so objavljena tukaj.

Koristno je tudi vedeti, da starejše gradivo še ni v celoti vpisano v COBISS. Zanj sta na voljo klasična listkovna kataloga – abecedno imenski in stvarni katalog. Prizadevamo si, da bi tovrstno gradivo z retrospektivno katalogizacijo čim hitreje popisali, zaradi česar ga je iz leta v leto manj.

Večina publikacij, vključenih v specializirano knjižnično zbirko, je dostopna za izposojo na dom, izjema so redke, dragocene ali starejše publikacije, izdane pred letom 1945, ki si jih lahko izposodite le v čitalnico. Slednje velja tudi za vse gradivo iz posebnih knjižničnih zbirk. Za vse informacije o gradivu iz posebnih knjižničnih zbirk vas prosimo, da nas predhodno pokličite ali nam pišite na e-naslov knjiznica@muzej-nz.si.

Kako si izposodim gradivo?

Knjižnično gradivo si je mogoče izposoditi v čitalnico ali na dom. Vsakdo, ki si želi gradivo izposoditi na dom, se mora v knjižnico včlaniti.

Gradivo ločeno hranimo tako v javnem prostoru knjižnice kot v zaprtih depojih. Monografske publikacije iz specializirane knjižnične zbirke so skoraj v celoti postavljene v prosti dostop, tako da jih lahko med policami samostojno iščete, pregledujete in prebirate. Gradivo je urejeno po strokovnih skupinah po sistemu UDK, police so opremljene z oznakami in napisi. Pri iskanju vas bomo z veseljem usmerili, vam svetovali in pomagali.

Serijske publikacije, redkeje izposojane monografske publikacije ter posebne zbirke hranimo v zaprtih depojih, do katerih imamo dostop le zaposleni v Muzeju. Po predhodni najavi vam bomo želeno gradivo pripravili za izposojo na dom oziroma ga prinesli v čitalnico s tremi čitalniškimi mizami. Gradivo, ki ga hranimo v zaprtih depojih, je obvezno naročiti vsaj 1 delovni dan pred obiskom.

Kadar že v naprej veste, kaj si boste izposodili, vam priporočamo predhodno naročanje tudi za gradivo, ki je v knjižnici postavljeno v prosti pristop, saj vam bo to omogočilo zelo enostaven in hiter način prevzema.

Kako lahko naročim ali rezerviram gradivo?

Pokličite nas po telefonu ali pa nam pošljite e-obvestilo na naslov knjižnica@muzej-nz.si. Prosimo vas, da pri tem navedete najmanj naslov in avtorja publikacije ter leto izida. Ko bo gradivo pripravljeno za izposojo, vas bomo o tem obvestili.

Si lahko tudi medknjižnično izposodim gradivo?

Muzejska knjižnica aktivno sodeluje v procesu medknjižnične izposoje, vendar pa medknjižnično izposojo gradiva iz drugih knjižnic omogoča le notranjim uporabnikom.
Če bi si želeli medknjižnično izposoditi gradivo, ki ga hranimo v muzejski knjižnici, poprosite vašo knjižnico, da nam pošlje naročilo in poskrbeli bomo za pripravo gradiva.
Brez oddaje uradnega naročila knjižnice, katere član ste, vam gradiva muzejske knjižnice ne moremo medknjižnično izposoditi.

Ali omogočate storitev Moja knjižnica?

Muzejska knjižnica omogoča uporabo Moje knjižnice, kjer lahko pregledujete zgodovino svojih izposoj ter samostojno podaljšujete rok izposoje.
Slednje ni mogoče le v primeru, če je izposojevalni rok že prekoračen ali pa si je gradivo rezerviral drug uporabnik.

Kakšen je cenik knjižnice?

Članstvo v knjižnici je brezplačno. Ostale storitve, ki jih nudimo, si oglejte v ceniku.

Cenik (Word) Cenik (pdf)

Kje se nahaja knjižnica?

Knjižnica Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije se nahaja v baročnem dvorcu Cekinov grad sredi ljubljanskega parka Tivoli.

Za dodatna vprašanja ali pojasnila smo vam z veseljem na voljo v času uradnih ur knjižnice. Pokličite nas ali nam pišite na e-naslov knjiznica@muzej-nz.si.

Pogled v knjižnjak – prispevki o knjižnici in knjižničnem gradivu

Ali ste vedeli, da so včasih za knjižnico uporabljali tudi izraz knjižnjak?

Več o starejših izrazih, muzejski knjižnici in knjižničnem gradivu si lahko preberete v spodnjih prispevkih.

Knjižnica Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, ki je bil ustanovljen leta 2023, je naslednica knjižnice Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.