Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
  • Porumenela fotografija

Zveza nemških deklet BDM, oddelek Kranj

Zveza nemških deklet BDM, oddelek Kranj

Z ustanovitvijo nemške nacionalsocialistične delavske stranke (NSDAP) januarja 1942 na Gorenjskem so organizirali tudi Hitlerjevo mladino (Hitlerjugend-HJ). Deklice in dekleta so bile vključene v Zvezo nemških deklet (Bund Deutscher Mädel-BDM). Organizacijske oblike BDM so bile večinoma vzporedne z oblikami moške HJ – »Mädelschaft«, »Jungmädelschar«, »Jungmädelgruppe« in »Jungmädelring« in so bile razdeljene na več skupin: Zveza deklic (Jungmädelbund-JM) za mlajše deklice od 10 do 13 let, Nemška dekleta (Deutsche Mädel) za dekleta od 14 do 17 let. Delovala je tudi skupina Delo, vera in Lepota (Werk Glaube und Schönheit) za starejša dekleta od 17 do 21 let. Mlade ženske naj bi že od malih nog vzgajali za nosilke nacistične ideologije in razvijali poslušnost, izpolnjevanje dolžnosti, disciplino, pripravljenost na žrtve in nadzor telesa. Vsebina dela je bila predvsem ideološka vzgoja, kulturna vzgoja z ljudskimi plesi in pesmimi ter pridobivanje gospodinjskih spretnosti in športne vaje, ki so jih sestavljale atletika, športne igre in gimnastika.

Skupina deklet med nastopom se drži za roke.
Neznani avtor, Festival športa, nastop deklet BDM, Kranj, 27. september 1942. Hrani: MNSZS, Zbirka albumov, Mädelbann Krainburg.

27. septembra 1942 je na glavnih ulicah Kranja potekalo veliko zborovanje, ki se ga je udeležil pokrajinski vodja dr. Friedrich Rainer. Takrat je razglasil, da je Gorenjska po protipartizanskih ofenzivah »pomirjena« in Gorenjcem podelil nemško državljanstvo na preklic.

V dopoldanskih urah je oddelek BDM – Bann Krainburg organiziral prvi Festival športa na športnem igrišču na Planini pri Kranju, kjer se je zbralo številno občinstvo. Nastopilo je večje število mladih, med njimi tudi 500 deklic in 100 deklet kranjskega oddelka BDM.

Vsi prispevki

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.