Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
  • Porumenela fotografija

Študentske demonstracije proti hrupu 1971

Študentske demonstracije proti hrupu 1971

Močan hrup tovornjakov na Aškerčevi cesti, ob kateri je stalo več izobraževalnih ustanov, je bil povod za študentski protest, ki se je 14. aprila 1971 začel pred stavbo Filozofske fakultete v Ljubljani. Skoraj tritisočglavo množico, ki je protestirala tudi proti nevzdržnim razmeram, v katerih je potekal učni proces, so s stopnišča Filozofske fakultete nagovarjali različni govorniki. Med njimi je bil tudi študent romanistike Jaša Zlobec, ki je protestnike pozival k pohodu pred Skupščino SRS. Kljub temu da za sprevod po ulicah niso imeli dovoljenja, se je protestniška množica začela pomikati po tedanji Titovi (današnji Slovenski) cesti. Mimo stavbe tovarne Šumi in troljebusa na progi 1 je s pohodom nadaljevala proti današnjemu Kongresnemu trgu. Zaradi miličniške (policijske) zapore v križišču pri stavbi Kazine je za nekaj časa obstala, zatem pa se je odpravila pred zavarovano Skupščino SRS in se po branju svojih zahtev razšla.

Na ulici množica ljudi, ki protestira.
Tone STOJKO, Študentske demonstracije proti hrupu in za omejitev prometa na Aškerčevi cesti v Ljubljani, 14. april 1971. Fond Tone Stojko, črno-beli negativ, leica, inv. št.: TS 86/8. 
Vsi prispevki

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.