Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
  • Porumenela fotografija

Predstavitev plošče Dolgcajt, Pankrti

Predstavitev plošče Dolgcajt, Pankrti

Osmega februarja 1980 je izšla prva velika plošča prve punk skupine za železno zaveso. Pankrti so izdali Dolgcajt. 36 minut in 6 sekund dinamičnih in eksplozivnih pesmi, ki so nedvomno razbili stanje iz naslova. Izšla je pri založbi ZKP (Založba kaset in plošč) RTV Ljubljana na povabilo odgovornega urednika Dušana Velkavrha. 30. januarja 1980 se je v prostorih založbe odvijala njena predstavitev, na kateri se je med  zanimivo družbo zbranih pomešal tudi fotograf tednika Mladina Janez Bogataj.

Več oseb sedi ob mizi, na kateri so steklenice brezalkoholnih in alkoholnih pijač, pepelnik, na steni slika Josipa Broza Tita.
Ob izidu plošče Dolgcajt na sedežu Založbe kaset in plošč RTV Ljubljana, 30. 1. 1980, Ljubljana, foto: Janez Bogataj

Med 43 posnetki sproščenega vzdušja in portretov odlično razpoloženih članov skupine, Igorja Vidmarja, Andreja Šifrerja, Dušana Velkavrha, ki jih je Bogataj ustvaril tega dne, je tudi današnja porumenela fotografija.

Na njej za polno mizo prigrizkov (piškoti Kraš, arašidi v krožniku podjetja Jugokeramika) in pijač (Deit, pivo Union) ter zatopljen v pogovor sedi del ustvarjalcev plošče Dolgcajt: Borut Činč (član skupine Buldožer, ki je sodeloval kot klaviaturist), pevec Peter Lovšin, idejni vodja in ustanovitelj skupine Gregor Tomc, basist Boris Kramberger in kitarist Dušan Žiberna (od leve proti desni).

Na steni za njimi visi portret dolgoletnega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza  – Tita, ki je bil v tem času na zdravljenju v ljubljanskem Kliničnem centru.

Plošča Dolgcajt, kasneje nagrajena z nagrado Sedem sekretarjev SKOJ-a, je imela po odločitvi komisije za šund etiketo s t. i. davkom na šund in zanjo je bilo potrebno plačali dodatnih 20 odstotkov prometnega davka.

Vsi prispevki

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.