Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Plačilni bon Denarnega zavoda Slovenije za 1 liro

Plačilni bon Denarnega zavoda Slovenije za 1 liro

Na sprednji strani je bankovec v odtenkih modre barve na beli podlagi. V vogalih bankovca je oznaka vrednosti 1 v beli barvi na temnomodri podlagi. Številka ena je tudi na sredini nad slovenskim grbom. Nad, ob in pod številko sta napis “Denarni zavod Slovenije plača ob izdaji enotnega državnega denarja prinositelju tega bona eno liro v takratni državni valuti« ter podpisa blagajnika in predsednika v rdeči barvi.

Zadnja stran bankovca je v odtenkih rjave barve. Na vseh vogalih je v svetlo rjavi rozeti temnorjava oznaka v vrednosti 1. V sredini bankovca je na svetlo in temnorjavi podlagi prepredeni  z geometričnimi ornamenti, številka 1 bele, preko katere je napis lira. Levo se vije napis “odlok Predsedstva SNOS o pooblastitvi denarnega zavoda Slovenije pri Predsedstvu SNOS, in  desno, “Za izdajo plačilnih bonov z dne 12. 3. 1944 v zv. z odlokom SNOS o izdaji plač. bona z dne 20. II. 1944.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.