Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
  • Porumenela fotografija

Natovo letalo F-16 v Sečovljah

Natovo letalo F-16 v Sečovljah

16. februarja 1994 sta se dva Natova lovca F-16 vračala z rutinske naloge nad Bosno in Hercegovino v oporišče v Avianu v Italiji, ko je pri enemu izmed njih prišlo do okvare motorja. Pilot je bil primoran zasilno pristati na najbližjem letališču – na Letališču Portorož v Sečovljah. Pred pristankom je v morje odvrgel dva prazna tanka za gorivo in dve raketi, ki ju je pred tem onesposobil. Pri pristanku se je letalo najprej odbilo od 1200 metrov dolge pristajalne steze, nato pa je drselo po tleh še kakšnih sto metrov. Na koncu ga je ustavil nasip ob bližnjem solinskem kanalu. Pilot je bil k sreči nepoškodovan, saj se je kakšnih deset metrov pred trčenjem v nasip izstrelil iz letala.

Dva dni kasneje, 18. februarja, so približno pet ton težko ponesrečeno letalo iz blata dvignili z Natovim transportnim helikopterjem in ga položili na dva tovornjaka, ki sta stala ob letališki stavbi. Ker je bil helikopter sprva za akcijo pretežek, je moral skoraj eno uro krožiti v bližini letališča, da je porabil kar največ goriva in tako postal lažji.

Pristajalna steza na letališču, transportni helikopter dviguje letalo, pod njima se pelje gasilsko vozilo.
Aleš ČERNIVEC. Dvig Natovega lovca F-16, Sečovlje, 18. februar 1994. Fotografski fond Aleš Černivec, črno-beli negativ, leica.

Vsi prispevki

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.