»Svet okrog Bovškega Grintovca je čudovit kraj, med najprijetnejšimi kotički slovenske zemlje,« so avgusta 1950 zapisali v časopisu Tovariš. Fotoreporter Leon Jere se je namreč julija 1950 podal na Bovško in posnel dobrih sto fotografskih posnetkov življenja pastirjev.
»Tu prebivajo ljudje, ki jih je zoblikoval kamniti gorski svet: v svojih življenjskih zahtevah so skromni, toda vedno ponosi; pri delu so marljivi in vztrajni; v svojih besedah preprosti, nevsiljivi in iskreni,« je pastirje opisal fotoreporter.
Fotoreporter je reportažo naredil na planini Bali (1181 m) pod Bavškim Grintavcem, kjer so bili pastirji zadolženi za pašo 200 koz ter preko 400 ovac. Glavni proizvod pastirjev je bil polmastni planinski sir, ki ga pridobivajo po dolgotrajnem postopku, po katerem mleko segrevajo kar v 120-litrskih kotlih. Iz 800 litrov mleka pridobe 28 kg sira (4 hlebci po 7 kg) ter 12 kg skute.