Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
  • Porumenela fotografija

Desant na Drvar

Desant na Drvar

Petindvajsetega maja 1944 se je začel glavni napad operacije Konjičev skok (Unternehmen Rösselsprung), ki je pri nas morda bolj znana kot Desant na Drvar. Cilj napada posebnega ss-ovskega padalskega bataljona (SS-Fallschirmjägerbataillon 500), ki se je v Drvar spustil s jadralnimi letali in padali, je bilo zajetje ali uničenje Vrhovnega štaba jugoslovanskih patrizanov s Titom na čelu in tamkajšnjih zavezniških misij. Operacija se je sicer končala s praktično popolnim neuspehom. K temu sta v veliki meri prispevala tako rivalstvo med različnimi nemškimi obveščevalnimi službami, ki si niso delile informacij, kot tudi močan odpor partizanskih enot.

Skupina vojakov - lovci, v naskoku na mesto, pri stebrih.
Adolf KUNZMANN, Balkanska fronta, nemški vojaki SS Fallschirmjäger – lovci, v naskoku na mesto, pri stebrih, maj 1944. Nemško-italijanska zbirka, originalna črno-bela fotografija, 18 x 24 cm, inv. št. N9/7. 

Skupaj s pripadniki ss-ovskega padalskega bataljona je nad Drvarjem iz letala skočil tudi vojaški fotoreporter (SS PK) Adolf Kunzmann, ki je med samo operacijo posnel več fotografij. Nekaj od njih danes v sklopu t. i. Nemško – Italijanske zbirke hrani tudi naš muzej. Med njimi je tudi posnetek manjše skupine padalcev v spopadu s partizani. Arkade pred vhodom v pravoslavno cerkev sv. Save in v ozadju viden del Sokolskega doma v Drvarju nam odkrivajo, da so njihovi pogledi usmerjeni prav v smeri ok. 700 m oddaljene pečine z barakama Vrhovnega štaba jugoslovanskih partizanov. 

Vsi prispevki

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.