Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Zastava Republike Slovenije

Za zastavo RS, ki je slovesno zaplapola 26. junija 1991, na večerni slovesnosti ob razglasitvi samostojnosti na današnjem Trgu republike v Ljubljani, do tik pred zdajci ni bilo znano, kako bo izgledala. Do zapletov je prišlo zaradi neznanke glede končnega datuma razglasitve samostojnosti ter različnih pogledov oblikovalcev, grboslovcev in izvedencev za zastavo. Končna odločitev je padla pod taktirko skupščinskega predsednika dr. Franceta Bučarja. »Bolje država s spornimi simboli, kot nesporni simboli brez države!« je zapisal pozneje.

Delovna skupina za pripravo prireditve in praznovanj ob osamosvojitvi Slovenije je namreč vse potrebne podatke o novem grbu in zastavi dobila 24. junija, dan pred osamosvojitvijo in 60 ur pred slovesnostjo. V tekmi s časom so šivilje v številnih tekstilnih tovarnah krojile in šivale nove zastave. Več tisoč v običajnih merah jih je bilo treba prepeljati do vseh mejnih prehodov in v šestdesetih slovenskih občin. Nekaj vzorcev zastav večjih dimenzij je 25. junija prispelo tudi do naročnikov, toda scenarist Drago Pečko si jih zaradi preobilice dela ni utegnil ogledati. Tudi generalko, ki je potekala ob preletu dveh letal Jugoslovanskega vojnega letalstva, so izvedli brez nje.

Tik pred začetkom večerne slovesnosti, 26. junija 1991, pa so jo razgrnili in ugotovili, da je napačno sešita – grb je namesto v belo segal v rdeče polje. Ko je že kazalo, da bo razglasitev slovenske samostojnosti potekala brez ključnega državnega simbola, je zaokrožila informacija, da je v bližini prireditvenega prostora avto, v njem pa zastava primernih dimenzij. In res, Miha Kutin, izdelovalec jader za jadrnice, je sprejel naročilo za hitro izdelavo velike slovenske zastave, Boris Strel, nekdanji odlični alpski smučar, pa jo je pripeljal v Ljubljano. Nadaljevanje je potekalo po predvidenem scenariju. Ob spremljavi himne je bila dostojanstveno spuščena »stara zastava«, novo pa je prvi častnik TO dvignil na vrh droga, preostali štirje so stali v pozdravni drži.

Datacija: 1991
Material: blago
Mere: 2,67 x 13,5
Inv. št.: 31726
Na ogled: Po predhodnem naročilu v depoju tekstilne zbirk

Zastava Republike Slovenije v avli muzeja.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.