Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Sinclair ZX Spectrum

Računalnik Sinclair ZX Spectrum je postal prava računalniška legenda. Luč sveta je ugledal 23. aprila 1982. V razvojni fazi so ga imenovali ZX 81 Colour in nato ZX 82. Ker je podjetje želelo poudariti barvno grafiko računalnika, so ga nato poimenovali Spectrum.
Malček v črni škatli z mavrico v desnem kotu je imel značilno gumijasto tipkovnico, zato so ga poimenovali tudi »radirka«. Računalnik je poganjal procesor Zilog Z80, imel je 16 KB ROM pomnilnika z vgrajenim programskim jezikom Basic. Delovni pomnilnik RAM je sprva obsegal 16 KB, kmalu pa so ga nadgradili na 48 KB. Računalnik se je priključil na domači TV, programi so se nalagali z običajnih avdio kaset, programski jezik Basic pa je v marsikom vzbudil željo po programiranju. Do upokojitve leta 1992 so prodali več kot pet milijonov »mavric«.
ZX Spectrum se je uporabljal večinoma za igranje računalniških iger. Klasike, kot so Manic Miner, Atic Atac in Hobbit, so navduševale predvsem mlade. Poleg iger je bila na voljo tudi druga programska oprema: urejevalniki besedil, risarski programi, baze podatkov, … V Sloveniji oz. Jugoslaviji se Spectruma in tudi drugih hišnih računalnikov sprva ni dalo kupiti, zato so ga ljubitelji računalništva nelegalno uvažali predvsem iz Nemčije in Italije.

Datacija: 1982
Material: plastika, elektronske komponente
Mere: 23 x 14,4 x 3 cm / 550g
Inv. št.:
Na ogled: ogledni depo Pivka

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.