Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
Občasna razstava

Kolesa usod

Kolesa usod

Depojska razstava leta 2024 v Depojih državnih muzejev v Pivki

Kolesa usod: zbirka koles Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije

Na ogled od 4. maja 2024

V prostorih Državnih muzejev v Pivki bo od 4. maja 2024 na ogled občasna razstava Kolesa usod: Zbirka koles Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Na razstavi je na ogled sedemnajst koles, katerih večino hrani Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. 

V inventarni knjigi predmetov muzeja pod številko 466 najdemo kolo črne barve, s katerim se je vozil član kolegija Varnostno-obveščevalne službe (VOS) pri Osvobodilni fronti (OF) Edo Brajnik. Kolo Eda Brajnika je muzeju izročil Državni sekretariat za notranje zadeve v Ljubljani, v inventarno knjigo muzejskih predmetov pa je bil vpisan 10. oktobra 1952. Prvo kolo je začrtalo polje zbiranja koles, ki jih še do današnjih dni prevzema muzej. Bolj kot tehnične lastnosti prevoznega konjička v ospredje namreč stopa zgodba lastnika ali pa tudi lastnikov koles. Kolesa se hranijo v Zbirki orodja, aparatov in prevoznih sredstev in so z razstavo Kolesa usod prvič muzeološko obravnavana. Na predmetih v preteklosti ni bilo opravljenih restavratorskih posegov. Te smo določili glede na stanje predmeta z željo prikazati predmete čim bolj neokrnjeno. 

Razstava bo na ogled do 15. decembra 2024. 

Dve kolesi, kolo stranke Zelenih Slovenije ter vodilno kolo protivladnih kolesarskih protestov 2020-2022, sta na ogled v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Razstavo so pripravili Irena Uršič, Katarina Jurjavčič in Aleš Jelinčič.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.