Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
Občasna razstava

Brazgotine razcepa

Brazgotine razcepa

Potovanje po železni zavesi. Fotografska reportaža Frédérica de La Mura

Leta 1989 je padec Berlinskega zidu naznanil konec hladne vojne, osvoboditev vzhodnoevropskih držav in padec železne zavese. Sledila so tri desetletja intenzivne diplomatske dejavnosti, ki jo je med letoma 1989 in 2019 neutrudno tako za pogajalskimi mizami kot na terenu opravljal fotograf francoskega ministrstva za zunanje zadeve Frédéric de la Mure. Ob koncu tega obdobja si je lovec na podobe zaželel ogledati dolgo brazgotino od Baltika do Jadrana, ki dokazuje nasilno delitev celine na dva sovražna bloka. Po poti nekdanje železne zavese je prepotoval traso razcepa v zgodovini, ko je Evropa korakala proti miru in spravi.

Frédéric de la Mure se je odločil to spominsko popotovanje opraviti s kolesom, njegova prtljaga pa je obsegala skoraj samo fotoaparat in stare cestne zemljevide. Klateška pot, ki jo je med majem in junijem 2019 spletal naključno, po nadzorovanih poteh, od ene do druge nikogaršnje zemlje in na obeh straneh nekdaj odpravljenih meja, ki jih je prečkal štiriinšestdesetkrat, je tako obsegala 2.973 kilometrov med Travemündejem in Trstom.

Razstavo je otvorila njena ekselenca gospa Florence Ferrar.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije v sodelovanju z Francoskim inštitutom v Sloveniji.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.