Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Prvi tip reda bratstva in enotnosti

Prvi tip reda bratstva in enotnosti

Sprva četrto najpomembnejše odlikovanje nove Jugoslavije, s katerim je bil »za krepitev bratstva in enotnosti v izseljenstvu« odlikovan tudi pisatelj Luis Adamič, je bilo izdelano v Moskovski kovnici denarja na podlagi mavčnih modelov akademskega kiparja Antuna Avgustinčića.

Danes zelo redko srebrno odlikovanje v obliki medalje, narejeno v obdobju 1944–1945, z vgravirano številko 365 visi na peterokotnem traku, na beli emajlirani osnovi je pet plamenic, ki simbolizirajo pet jugoslovanskih narodov. Dvanajstega junija 1945 je bila njegova oblika zakonsko spremenjena, uvedena je bila tudi 2. stopnja. Odlikovanje bratstva in enotnosti je eno od šestih odlikovanj nove Jugoslavije, ki so bila ustanovljena z ukazom Vrhovnega štaba NOV in POJ 15. avgusta 1943. Prva odlikovanja so bila septembra 1944 podeljena 12 posameznikom.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.