Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Cigaretnica Edvarda Trobca

Cigaretnico je muzeju podaril Edvard Trobec, rojen leta 1922 v Velikem Dolu na Krasu. Med drugo svetovno vojno je bil mobiliziran v italijanske oborožene sile in bil poslan na severnoafriško bojišče. Julija 1942 je bil zajet v prvi bitki za El-Alamein. Kot vojni ujetnik britanskih vojaških sil je bil iz Aleksandrije v Egiptu po dvomesečni plovbi okoli afriške celine, s postankoma v Južni Afriki in na Slonokoščeni obali, prepeljan v Veliko Britanijo. V vojnem ujetništvu v Selbyju na Škotskem je v prostem času izdeloval tovrstne umetelne cigaretnice in aluminijaste prstane. Z izkupičkom od prodaje si je kupil zlato uro. Aluminijasto cigaretnico, na zgornji in spodnji strani okrašeno z izrezljanim tihožitjem in vstavljenimi raznobarvnimi delčki umetne mase je izdelal leta 1946. Na notranjo stran je vgraviral napis TROBEZ EDOARDO 1946 INGHILTERRA.

Avtor predmeta: Edvard Trobec
Kraj nastanka: Selby, Škotska, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
Datum nastanka: 1946
Datum pridobitve: 29. 11. 2013
Zbirka: Osebne zapuščine
Inventarna številka: OZ1-ET
Mere: 7,8 cm (dolžina), 14 cm (širina), 1 cm (višina)
Material: aluminij, umetna masa v več barvah

Ročno izdelana aluminijasta cigaretnica ima na zgornji in spodnji strani izrezljano tihožitje. Na zgornji strani je cvetlični motiv z metuljem in soncem. Na spodnji strani je motiv ptička na veji z srčkoma in soncem. V oba izrezljana motiva so vstavljeni raznobarvni koščki iz umetne mase.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.