Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

junij 2024

Častni znak svobode Republike Slovenije

Leta 2022 je Vod vojaške policije 5. pokrajinskega štaba TO prejel Častni znak svobode Republike Slovenije (RS) s pripadajočo listino.

Gre za  najvišje odlikovanje Republike Slovenije za zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije oziroma le v zvezi z navedenimi dejanji, ki so povezana z osamosvojitvijo.Pripadnikom Voda ga je podelil predsednik RS Borut Pahor za »izredne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije«, z ukazom št. 094-01-13/19-4, dne 25. oktobra 2022.

Častni znak Svobode RS je Vod vojaške policije 5. pokrajinskega štaba TO našemu muzeju podaril  v  okviru obsežnejše donacije. Simbolno dragoceno gradivo, ki odraža njegov izjemen prispevek v času zavarovanja osamosvojitvenih procesov v letu 1990 in v vojni za Slovenijo 1991 smo prevzeli 18. decembra 2023.

Kronološki opis bojne poti enote je v knjigi  »Naš prispevek k osamosvojitvi: vod vojaške policije 5. PŠTO« zapisal njegov pripadnik, Andrej Jurjevič.

Častni znak svobode Republike Slovenije

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.