Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Zbirka orodja, strojev, aparatov in prevoznih sredstev

Skrbnica zbirke: Katarina Jurjavčič

V Zbirki orodja, strojev, aparatov in prevoznih sredstev predstavljamo predmete tehniške dediščine v slovenskem prostoru, katerih izvor pa ni nujno le slovenski.

V sam začetek zbiranja muzealij naše ustanove uvrščamo izdelke, ki so bili predstavljeni na razstavi partizanskih delavnic VII. korpusa NOV in POS (Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije) marca 1945 v Črnomlju. Izdelke partizanskih delavnic hranimo v svoji zbirki, Zbirkah 2. svetovne vojne. Ti predmeti so posredno vplivali na nadaljevanje zbiranja muzealij tehniške dediščine. Četudi ne moremo trditi o načrtnem nadaljevanju zbiranja, lahko potrdimo zavedanje o predmetih, ki so komaj postajali del narodove identitete. Zbirko orodja, strojev, aparatov in prevoznih sredstev štejemo med zbirke v nastajanju in jo redno dopolnjujemo.

Smuči Elan z napisom Domžale 5.

Gorske enote JLA so začele uporabljati smučarsko opremo slovenskih proizvajalcev, begunjskega Elana in mariborskega Nikroma od leta 1974 dalje.

Ime predmeta: Smuči Elan JLA
Datum nastanka: 70. leta 20. stoletja
Kraj nastanka: Slovenija
Mere: 190 x 9 cm
Majhen televizor Minirama.

Majhen Iskrin televizijski sprejemnik, zgolj 12-colski črno-beli televizor se je uveljavil kot prenosni televizor, uporaben tudi na potovanjih in počitniških prikolicah, izdelan v zgornjih 1970. letih. Danes Miniramo štejemo med mojstrovine jugoslovanskega industrijskega oblikovanja.

Ime predmeta: Televizija Iskra Minirama
Datum nastanka: 70. leta 20. stoletja
Datum pridobitve: 14. december 2016
Pisalni strok Mehanotehnika, ob njem pripadajoča škatla, v kateri je shranjen.

Zadnji večji lastni razvojni produkt tovarne Mehanotehnika iz Izole je bil pisalni stroj, izdelan v kovinski in elektronski različici. Na sedemdnevni svetovni razstavi igrač v Tokiu spomladi 1987 ga je čakala posebna čast − izbran je bil za igračo dneva.

Ime predmeta: Pisalni stroj Mehanotehnika
Inventarna številka: 29298
Datum nastanka: 1986/1987
Datum pridobitve: 20. september 2016
Mere: 32 x 20 x 12 cm
Nazaj na kustodiat

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.