Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
Informacije in najava obiska
01 300 96 21
prijava@muzej-nz.si

Dan spomina na žrtve holokavsta

v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije

Vabimo vas, da se v šolskem letu 2024/2025 udeležite dogodkov, ki bodo potekali ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Dolžnost zdajšnjih generacij in zgodovinopisja je, da več kot 70 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne preprečimo izgubo spomina na eno najtemnejših plati zgodovine minulega stoletja. V muzeju zato organiziramo pričevanja in učne ure namenjene osnovnošolcem in dijakom.

Vsi dogodki trajajo 60 minut in so brezplačni. Izvedeni bodo na daljavo preko Zooma, saj želimo omogočiti, da se dogodkov lahko udeležijo tudi šole iz oddaljenih krajev. Prosimo vas za predhodne najave na: prijava@muzej-nz.si.

Pričevanje preživelega taboriščnika
v torek, 21. januarja 2025, ob 11.00
OŠ/3, SŠ in študenti

Dušan Stefančiča je kot najstnik preživel šest nemških koncentracijskih taborišč. Z nami bo delil svojo osebno izkušnjo 2. svetovne vojne. Gospod Stefančič je prejel tudi nagrado za ohranjanje spomina na holokavst, ki mu jo je podelilo avstrijsko društvo Österreichischer Auslandsdienst.Predlagamo, da se pred ogledom pričevanja v razredu pogovorite o življenju v času 2. svetovne vojne. Nekatere vsebine na temo holokavsta so objavljene tudi na spletni strani muzeja v okviru Učnih gradiv.

Fotografija z dogodka, pričevalec predstavlja svojo življenjsko zgodbo.
Fotografija z dogodka, pričevalec predstavlja svojo življenjsko zgodbo.
Učna ura »Predmeti iz taborišč«
v torek, 21. januarja 2025, ob 11.00
OŠ/3, SŠ in študenti

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije hrani predmete, dela in dokumente nekdanjih taboriščnikov v sedmih zbirkah. Zbirka predmetov iz zaporov in taborišč obsega 1077 predmetov iz nemških in italijanskih zaporov ter taborišč. Že leta 1952 je Glavni odbor Rdečega križa predal takratnemu Muzeju narodne osvoboditve predmete taboriščnikov, ki so jim bili odvzeti ob prihodu v nemška taborišča. Veliko gradiva je muzej pridobil tudi ob pripravi občasne razstave Okupatorjevi zapori in taborišča leta 1960.

Vitrina z izbranimi predmeti iz zbirke taboriščnih predmetov.
Vitrina z izbranimi predmeti iz zbirke taboriščnih predmetov.
Učna ura »Življenje in delo v taborišču«
v sredo, 22. januarja 2025, ob 11.00
OŠ/3 in SŠ

V okviru učne ure bomo skupaj z otroki odprli zgodovinska vprašanja o življenju večinoma v nemških koncentracijskih taboriščih. Pogovor bo ob raznovrstnih zgodovinskih virih tekel o sprejemu v taborišče, o bivališčih, delu, oblačilih, boleznih in prehrani v taborišču ter o tem, kako so taboriščniki ohranjali stike z domačimi.

Detajl z razstave z uniformam taboriščnikov.
Detajl z razstave z uniformam taboriščnikov.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.