Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Enigma

Enigma je šifrirni stroj, ki so ga uporabljale nemške oborožene sile med drugo svetovno vojno. Enigma I je standardna trikolutna izvedba, ki so jo uporabljali v Wermachtu in Luftwaffe. Bistveni deli Enigme so tipkovnica, zamenljivi koluti in sprednja stikalna plošča. Ko vstavimo določeni ključ (vzpostavimo električni tokokrog z izbiro in nastavitvijo kolutov in stikalne plošče), lahko začnemo šifrirati sporočilo. S pritiskom na črko steče električni tok in spremeni osnovno črko oziroma sporočilo. Prejemnik na drugi strani mora uporabiti isti ključ in po obratnem postopku šifrirani zapis spremeniti v berljivo sporočilo.

Druge obveščevalne službe so nemška šifrirana sporočila poskušale dešifrirati. Pri tem so bili v začetku najuspešnejši Poljaki, po napadu na Poljsko pa so skrb za razvozlanje uganke prevzeli Angleži. Skrbno varovano operacijo, pozneje imenovano Ultra, so začeli leta 1939 v Bletchley Parku v Angliji. Ljudje, ki so se tam ukvarjali z dešifriranjem, so bili vrhunski strokovnjaki, elektrotehniki, matematiki, fiziki. Menijo, da se je prav v Bletchley Parku v tem času rodil prvi predhodnik računalnika. V času največjega razvoja se je z razbiranjem šifre ukvarjalo okoli 7.000 ljudi. Uspehi niso izostali in Angležem je uspelo prebirati nemška strogo varovana sporočila. Ocenjujejo, da se je zaradi uspeha pri dešifriranju Enigme druga svetovna vojna skrajšala za pol do enega leta.
Po vsem svetu trenutno hranijo okrog 350 Enigem, popolnih je še mnogo manj.

Datacija: 1942
Material: kovina, guma
Mere: 34.3 x 28 x 15,2
Inv. št.: 8464
Na ogled: na stalni razstavi Slovenci v XX. stoletju

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.