Informacijsko - komunikacijska tehnologija

NMT telefon Iskra Wanderer iz leta 1993. Hrani Tehniški muzej Slovenije

NMT telefonija

Danes, ko trg mobilnih telefonov nadzoruje peščica tujih proizvajalcev, se sliši skoraj neverjetno, da smo v zgodnjih devetdesetih letih imeli mobilni telefon, katerega oblikovanje in proizvodnja sta bili večinoma plod slovenskega razvoja in znanja. Iskra Wanderer, razvila ga je družba Iskra Telemobil v sodelovanju z italijanskim partnerjem, je bil napreden telefon za svoje čase: telefonska tajnica, imenik do sto številk, samodejni izklop avtoradia ob prejetem klicu, varovanje pogovora ob namestitvi dodatne kriptoenote. Izdelali so jih nekaj manj kot tisoč, prvi so prišli na trg leta 1993.

V Sloveniji se je v prvi polovici 90. let pojavila tudi blagovna znamka Benefon, ki je pomembno zaznamovala NMT pri nas. Med najbolj priljubljenimi modeli tega proizvajalca je bil telefon  Delta. Cene NMT telefonov in naročnin so bile zelo zasoljene, saj je bilo potrebno za telefon odšteti 7000 nemških mark.

Analogno mobilno omrežje NMT je v Sloveniji ugasnilo konec leta 2005.

Spletna stran Mat' kurja

1991 - začetek uporabe interneta v Sloveniji

Inštitut Jožef Stefan se je oktobra 1991 povezal z nizozemskim inštitutom za jedrsko fiziko, kar štejemo za začetek uporabe interneta v Sloveniji. V začetku leta 1992 je bilo že mogoče registrirati .si domeno za pravne osebe. Inštitut Jožef Štefan je prvi internetni strežnik s spletno predstavitvijo Slovenije postavil novembra 1993. Spletna stran SloWWWenija je kasneje prerasla v projekt Mat'kurja, ki je bil za mnoga podjetja in posameznike odskočna deska za vstop v svetovni splet. 

Povezavo do interneta smo vzpostavili z modemom in klicnim dostopom kar preko telefonske linije. Ko je bila povezava vzpostavljena se seveda ni dalo telefonirati, kar je povzročalo nejevoljo predvsem pri starših ki so ravno takrat hoteli nekam poklicati. Še posebej se je to poznalo v začetku novega tisočletja, ko smo preko Kazaa, Emule in podobnih storitev množično »delili« glasbene in video datoteke prek spleta. Spletni brskalniki so s prihodom Windows okolja postali nepogrešljiv del programske opreme na računalnikih. Uporabniki so lahko izbirali med Mosaicom, Cellom, Opero, Netscape Navigatorjem in Internet Explorerjem. Za Apple je bil na voljo MacWeb. Med iskalniki so bili v modi Yahoo, Alta Vista, WebCrawler in Lycos. Leta 1997 se je pojavi Google, ki danes skupaj z vsemi dodatki daleč najbolj razširjeno spletno orodje. Slovenija je bila po podatkih RIS sredi devetdesetih let na področju razvoja informacijske družbe med vodilnimi v Evropi.

Mobi Čuk - Sagem RC 815 in Mobi Reglja - Ericsson GA628

Mobičuk in Mobireglja

Novo omrežje GSM, ki je začelo delovati 1996 s stališča uporabnika ni bilo dosti cenejše od NMT telefonije, minuta pogovora je stala (danes) več kot pol evra. Leta 1998 sta na trg prišla cenovno dostopna predplačniška paketa Mobičuk in Mobireglja, ki sta omogočala tudi pošiljanje SMS sporočil. Telefonski aparat Sagem RC 815 v paketu Mobičuk je bil namenjen predvsem mlajšim uporabnikom. Imel je starševski način, s katerim se je telefon dalo zakleniti tako, da je delovalo samo devet številk za hitro klicanje. Ericsson GA628 je bil bolj resen aparat iz paketa Mobireglja. Zaradi oblike se ga je prijelo domače ime »cegu«. Za lepši izgled telefona so bile na voljo sprednje ploščice v različnih barvah, kupiti se je dalo manjšo anteno in večjo baterijo. Obema paketoma so v naslednjih letih sledili novi: Mobidetel, Mobibelka, Mobikosec in še nekateri.

Število uporabnikov Mobitela  je v letu 1998 preseglo 100.000. Leta 1999 je Slovenija odprla trg mobilne telefonije tudi za zasebne mobilne operaterje.

 

2004 – začne delovati Facebook

Študent na Harvardu Mark Zuckerberg, ki svojega študija ni nikoli dokončal, je leta 2004 objavil družbeno spletno stran "thefacebook.com", ki je bila namenjena študentom harvardske univerze. Hitro se je razširil še na ostale univerze in srednje šole v ZDA. Javno dostopen je Facebook postal maja 2006. Facebook je družabno omrežje, ki svojim uporabnikom omogoča objavljanje in izmenjevanje fotografij in video posnetkov, komentiranje, všečkanje, deljenje povezav različnih vsebin na spletu in podobno. Uporabniki so povezani v mreže prijateljev, oblikujejo različne interesne skupine ali svoje strani. Minimalna starost za pridružitev omrežju je 13 let.

Z izredno rastjo je Facebook postal največje družabno omrežje na svetu. Zaradi izrednega števila uporabnikov se je že kmalu pojavilo vprašanje varnosti in zasebnosti. Mnogo držav je dostop do tega omrežja celo prepovedalo. Leta 2018 je bil Facebook obtožen prodaje podatkov o svojih uporabnikih v politične namene. Obtoženi so bili tudi nezakonitega zbiranja sms sporočil.

"Meet me at the Zoo" - Youtube

2005 – začne delovati Youtube

Videoposnetek z naslovom »Me at the Zoo« je bil prvi video, ki ga je Jawed Karim aprila 2005 naložil na novo spletno platformo Youtube. Uporabniki lahko brezplačno nalagajo in delijo video vsebine. Prav ta način je mnogim ustvarjalcem glasbe in filma pripomogel do svetovne slave. Eden od njih je tudi Justin Bieber. Rekorder po številu ogledov je video Baby Shark Dance z več kot 8,4 milijarde ogledov. Število aktivnih uporabnikov mesečno danes presega 2 milijardi, ki vsako minuto naložijo za 500 ur video posnetkov.

Palm Pilot in iPhone

2007 – Steve Jobs predstavi iPhone

Razvoj »pametnega« telefona sega že v konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so v podjetju General Magic, ki je delovalo pod okriljem Appla, začeli razvijati napravo ki bi omogočala telefoniranje, komuniciranje s strankami, pisarniško poslovanje in celo fotografiranje. Imela naj bi zaslon na dotik, spraviti pa bi jo morali v žep. Leta 1993 je Apple predstavil PDA napravo Newton, predhodnico dlančnikov. Tudi IBM ni miroval in je leta 1994 predstavil Simon Personal Communicator, ki danes velja za predhodnika pametnih telefonov.  Mobilni telefoni so konec devetdesetih let že omogočali fotografiranje in dostop do interneta. Tako je bila podlaga za novo napravo pripravljena. Leta 2007 je Steve Jobs po štirih letih razvoja predstavil »pametni telefon« iPhone z operaciskim sistemom iOS. Prvi iPhone ni bil posebej zmogljiv, uporabnike pa je prepričal izjemen uporabniški vmesnik, ki so ga kasneje kopirali tudi drugi.

Do danes se je zamenjalo že 14 generacij iPhona, zadnja nosi oznako 12. Z različnimi modeli se je spreminjala tudi oblika, velikost in seveda zmogljivost naprave. Danes naj bi iPhone uporabljalo okrog 900 milijonov ljudi po vsem svetu.

Walkman, discman in iPod

MP3

Predhodnike malih MP3 predvajalnikov glasbe lahko iščemo že v prenosnih kasetarjih, walkmanih in discmanih. Velikost prvih zvočnih datotek na računalnikih je bila zelo velika in so zasedala veliko prostora na diskih. Leta 1987 so v Nemčiji razvili sistem za stiskanje zvočnih datotek brez izgube kvalitete, ki ga danes poznamo kot MP3. Glasba se je začela širiti po medmrežju preko različnih programov. Leta 1999 je bil ustanovljen Napster, ki je imel leta 2001 že več kot 25 milijonov uporabnikov. Prvi prenosni MP3 predvajalnik MPMan F10 so leta 1997 izdelali v Južni Koreji. Imel je 16 MB flash pomnilnika, ki pa ni zadostoval niti za cel album glasbe. Bil je tudi relativno velik z dimenzijami 133 x 110 x 30 mm. Brez baterije je tehtal 80 gramov.

Kasneje so MP3 predvajalniki postali manjši in zmogljivejši. Najslavnejši med njimi je gotovo Applov iPod, ki so ga razvili leta 2001. Zmogljivost teh malih naprav je skokovito rasla in omogočala celo igranje igric in gledanje filmov. Znanje in tehnologija iz teh naprav je vodila v naslednji korak – pametni telefon.

Ekran na dotik

Delo z računalnikom je bilo v začetku omejeno le na tipkovnico. S prihodom grafičnih vmesnikov, znanih pod imenom Windows in razvojem računalniških mišk, je delo postalo veliko polj prijazno in hitro. Kljub temu udobju pa se je hitro pojavila želja, da bi namesto tipkovnic in mišk uporabili kar prste. Prva taka naprava, ki je uporabljala zaslon na dotik je bil Apple Newton – dlančnik, ki je za vnos uporabljal pero. Enak način je uporabljal tudi dlančnik Palm. Lahko bi rekli, da se je šele s prihodom iPhona in hitrega širjenja mobilne telefonije, začel pravi razmah zaslonov na dotik, ki jih danes najdemo že praktično povsod.

SMS sporočilo

SMS sporočilo

Prvi SMS je bil poslan decembra leta 1992 in je bil dejansko kratek – »Marry Christmas«. Trajalo pa je še nekaj let da so telefoni zmogli pošiljati kratka sporočila. Ta so bila sprva omejena le na 160 znakov in kmalu so uporabniki namesto celih besed začeli uporabljati okrajšave, da je bilo sporočilo lahko daljše. Tako sta nastala tudi sloviti LOL (Laughing Out Loud) in pa OMG (Oh My God). Okrajšav je toliko, da je nastal pravi žargon teh izrazov. Leta 2002 je Sony Ericsson predstavil model telefona T68i, ki je poleg SMS sporočil omogočal tudi prenos fotografij ali na kratko MMS. Po podatkih SURS smo samo v Sloveniji leta 2018 poslali kar 2,7 milijarde sporočil, kar je štirikrat več kot leta 2008.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.