Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
Občasna razstava

Ukrajina pripoveduje

Ukrajina pripoveduje

Razstava Ukrajina pripoveduje daje glas ukrajinskim beguncem, ki jih vojna vihra od 24. februarja 2022 preganja z domačega praga in prebivajo v Sloveniji. Republika Slovenija po dostopnih podatkih Urada visokega komisarja Združenih narodov za begunce nudi zatočišče več kot 8000 beguncem iz Ukrajine. V letu 2022 so upravne enote izdale 2716 veljavnih dovoljenj oziroma potrdil za prebivanje, 746 dovoljenj za začasno in stalno prebivanje ter ugodile 195 ukrajinskim prošnjam za mednarodno zaščito v Sloveniji.

Predmeti, ki so jih prinesli ukrajinski begunci iz domovine in simbolno ponazarjajo njihov beg na varno, se postavljajo ob bok njihovim šestindvajsetim zgodbam. Ukrajinci, ki so bili pripravljeni povedati svojo zgodbo, so pred začetkom vojne živeli povsem normalno življenje: hodili so v službo ali skrbeli za družino, otroci v vrtec in šolo, upokojenci pa so v miru preživljali jesen življenja.

Čeprav se napetosti niso pojavile čez noč, saj se je veliko grenkega od leta 2014 dogajalo zlasti na vzhodu Ukrajine, je bila vojna v takšni obliki, kot jo spremljamo že eno leto, za prebivalstvo šok. Zavedanje o vojni, ki divja v naši bližini, je nekatere posameznike spodbudilo h globljemu občutenju sočloveka v stiski. Ukrajincem so ponudili lažjo integracijo in poskrbeli za njihovo varno prihodnost v Sloveniji.

Korenitih reorganizacijskih sprememb je bil z drugim večjim begunskim valom v samostojni Sloveniji deležen tudi državni urad, ki pri nas skrbi za migrante. Razstava tako ne predstavlja le človeškega obraza malega človeka v vojnem konfliktu, temveč prikazuje življenje pred njegovim začetkom, trenutek vojne napovedi, odločitev za odhod, pot v Slovenijo in prihod, ter v osmih pridruženih zgodbah izpostavlja še izbrane primere slovenske pomoči in pozitivne integracije v novo, slovensko okolje.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, pripravil jo je Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, zanj v.d. direktorica mag. Nataša Robežnik, avtorica razstave pa je Katarina Jurjavčič.

Vitrina na razstavi Ukrajina pripoveduje.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.