Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
Občasna razstava

Srebrne igre 1984

Srebrne igre 1984

Ob 40. obletnici olimpijskih iger v Sarajevu

Na ogled od 19. januarja do 5. maja 2024. Odprtje razstave 18. januarja 2024, ob 17. uri. 

Leta 2024 obeležujemo 40. obletnico športnega dogodka, v katerega so bili močno vpeti tudi Slovenci. Na olimpijskih igrah, ki so se odvijale od 8. do 19. februarja 1984 v Sarajevu, so aktivno sodelovali pri sami organizaciji in izvedbi ter se izjemno izkazali tudi na športnih tekmovanjih. Pomembno vlogo sta odigrala slovenska scenografka Meta Hočevar, ki je zasnovala scenografijo uvodne in zaključne prireditve olimpijade, in akademski slikar Jože Trobec, ki je ustvaril uradno maskoto iger, volka Vučka. Številni slovenski športni delavci so prevzeli ključna mesta pri pripravi tekmovališč. Nastopili so v vlogi glavnih trenerjev takratne jugoslovanske reprezentance, katere jedro so predstavljali slovenski športniki. Prvo zimsko olimpijsko medaljo je za Jugoslavijo osvojil slovenski smučar Jure Franko. Dogodek so medijsko podpirala in sooblikovala številna slovenska podjetja, Radio Ljubljana in Televizija Ljubljana sta športno dogajanje takratnega časa ponesla v domove Slovencev. Sarajevske olimpijske igre v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije ob obletnici ponovno obujamo z razstavo, ki bo s prepletom muzejskega dela in raziskovanja zasebnih zbirateljev prikazala vlogo Slovencev v celotnem olimpijskem dogajanju. 

Jedro razstave Srebrne igre 1984 tvorijo zgodbe, predmeti in spomini slovenskih športnikov v takratni jugoslovanski reprezentanci. Predstavljeni bodo spomini športnih delavcev in funkcionarjev, ki so leta 1984 prevzeli vodilne vloge pri izvedbi zimskih olimpijskih iger. 

Razstava nastaja v sodelovanju z Muzejem športa, Olimpijskim komitejem Slovenije in agencijo Sport Media Focus.

Sodelujoči kustosi na razstavi: Andreja Zupanec Bajželj, Domen Kaučič (MNSZS), dr. Tadej Curk, dr. Tomaž Pavlin, dr. Aleš Šafarič, Maja Hakl Saje (MŠ).

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.