Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
Občasna razstava

Slovenska evropska pot: 20 let Slovenije v EU

Slovenska evropska pot: 20 let Slovenije v EU

Letos mineva 20 let, odkar je Republika Slovenija 1. maja 2004 postala polnopravna članica Evropske unije. Obletnico tega pomembnega koraka v zgodovini samostojne Slovenije bomo obeležili tudi v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije z manjšo občasno razstavo z naslovom Slovenska evropska pot: 20 let Slovenije v EU.

Razstava bo prikazala pot, ki jo je morala Slovenija prehoditi do polnopravnega članstva v Evropski uniji. Ob 20. obletnici smo izbrali 20 podob, tako fotografij kot tudi predmetov, s katerimi bomo predstavili pomembnejše mejnike na tej poti. Priponka, kupljena leta 1992 na ljubljanskih ulicah, nas bo opomnila, kako smo že v prvem letu samostojnosti oči upirali proti Evropi. Protokolarno darilo, ki ga je slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek prejel v dar od predsednika grške vlade Konstantinosa Simitisa, nas bo spomnilo na pomembnost podpisa pristopne pogodbe k Evropski uniji v Atenah, aprila 2003. Na ogled bo tudi posebna mejna tabla, ki je bila od 1. maja 2004 do 21. decembra 2007 postavljena na Trgu Evrope, skupnem novogoriško-goriškem trgu. Razstava razkriva tudi razlog, zakaj je tam stala samo dobra tri leta. »Evrokalkulator«, ki ga je v slovenska gospodinjstva razposlala Banka Slovenije, v spomin prikliče čas, ko smo ob prevzemu evra z njegovo pomočjo preračunavali in primerjali cene v tolarjih in evrih.

»Slovensko evropske« podobe bodo na ogled na razstavi v preddverju Viteške dvorane Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, kjer se boste lahko seznanili tudi s spomini nekaterih pomembnih akterjev na tej poti.

Razstava bo na ogled od 4. aprila do 6. junija 2024.

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.