Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
Občasna razstava

Slikarstvo Toneta Kralja 1941-1945

Slikarstvo Toneta Kralja 1941-1945

Razstava, ki jo je v letu 2023 pripravil Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, bo od 21. maja 2024 gostovala v Kulturnem domu v Gorici v Italiji. Odprtje razstave bo 20. maja 2024, ob 18. uri. Spominsko razstavo je nastala v sodelovanju med Kulturnim domom v Gorici, Muzejem novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Skladom Dorče Sardoč, kulturno zadrugo Maja in društvom Tigr za Primorsko. Medijski partner gostujoče razstave je Primorskega dnevnik, nastala pa je s podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, delniške družbe KB iz Gorice in Dežele Furlanije Julijske krajine.

Razstava »Kruha in iger: slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945« predstavlja slikarska dela, ki jih je ustvaril Tone Kralj v obdobju druge svetovne vojne. Ta dela razkrivajo tenkočutno, pronicljivo in drzno osebnost, ki je s svojim čopičem, tušem ali dletom zapisovala realnost svojega okolja in se nanjo kritično odzivala. V času druge svetovne vojne so nastala zelo prepoznavna umetnikova dela, na primer Cirkus Nazi, Rapallo in Bežeča mati, nastale pa so tudi številne poslikave v primorskih cerkvah, ki  veljajo za simbol kljubovanja proti fašizmu in raznarodovanju. Bolj ko so bile slovenska beseda, kultura in misel prepovedane, bolj so bila Kraljeva dela kritična do sočasnih dogodkov. Že v času nastanka so bila ta dela spodbuda slovenskim prebivalcem in pojem upora v sliki. Danes veljajo za poveden dokument časa, primer drzne samosvoje ustvarjalne poti umetnika in tudi primer moči oz. vpliva, ki jo lahko ima umetnost v družbi.

Avtorja razstave sta Tina Fortič Jakopič in Marko Ličina, pripravila sta jo v sodelovanju z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Razstava bo odprta do 2. avgusta 2024 po od ponedeljka do petka, od 10. do 13. ure in od 16.00 do 18.00 ure, ter v večernih urah med raznimi kulturnimi prireditvami.
Lokacija: Kulturni dom Gorica, Ulica I. Brass 20, Gorica, Italija

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.