Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
Občasna razstava

Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945

Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945

Razstava Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945 predstavlja slikarska dela, ki jih je ustvaril Tone Kralj v obdobju druge svetovne vojne. Ta dela razkrivajo tenkočutno, pronicljivo in drzno osebnost, ki je s svojim čopičem, tušem ali dletom zapisovala realnost svojega okolja in se nanjo kritično odzivala. V času druge svetovne vojne so nastala zelo prepoznana umetnikova dela, na primer Cirkus Nazi, Rapallo in Bežeča mati, nastale pa so tudi številne poslikave v primorskih cerkvah, ki  veljajo za simbol kljubovanja proti fašizmu in raznarodovanju. Bolj ko so bile slovenska beseda, kultura in misel prepovedane, bolj so bila Kraljeva dela kritična do sočasnih dogodkov. Že v času nastanka so bila ta dela spodbuda slovenskim prebivalcem in pojem upora v sliki. Danes veljajo za poveden dokument časa, primer drzne samosvoje ustvarjalne poti umetnika in tudi primer moči oz. vpliva, ki jo lahko ima umetnost v družbi.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije hrani več likovnih del Toneta Kralja, med njimi slike, risbe in grafike. Največ teh del izhaja iz obdobja druge svetovne vojne ali se motivno veže nanj. Na razstavi predstavljamo večino teh del. Med njimi je tudi slika Streljanje talcev, 13. 10. 1942. Likovno delo je pravzaprav dvostranska slika, saj je na hrbtno stran platna vključen še en motiv, ki ga je naslikal Tone Kralj, vendar je bil delno prekrit z barvnim premazom. Konservatorsko-restavratorski poseg na sliki je odstrl zanimivo delo z naslovom Panem et circenses (slo. Kruha in iger). Gre za vsebinsko in kompozicijsko kompleksno delo, ki obravnava sočasno politično situacijo in pozicijo posameznikov znotraj nje. Delo smo raziskali v sodelovanju umetnostnozgodovinske, zgodovinske in konservatorko-restavratorke stroke. Na razstavi na primeru slike Panem et circenses predstavljamo tudi ta proces interdisciplinarnega dela, izsledke raziskav in ponujamo interpretacijo obravnavane slike.

Razstavo sta pripravila kustosa Tina Fortič Jakopič in Marko Ličina v sodelovanju z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Muzej je izdal tudi obrazstavni katalog, ki je naprodaj v Muzejski knjigarni Cekin. V čast nam je, da je spremno besedilo za katalog napisal izjemen poznavalec Toneta Kralja, dr. Igor Kranjc. Velik prispevek projektu sta dodala tudi mag. Vanda Vremšak-Richter in dr. Egon Pelikan, za kar smo zelo hvaležni. 

V želji po večji dostopnosti muzejskih vsebin smo ob razstavi poleg razstavnega kataloga pripravili tudi gradivo, ki na različne načine približa vsebino razstave muzejskim obiskovalcem. Ob razstavi so tako na voljo:

  • Knjižica lahkega branja. V sodelovanju z Zavodom Risa.
  • Predstavitev razstave v znakovnem jeziku. V sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije.
  • Predstavitev razstave v brajlici in z zvočnim opisom. V sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Logotip Ministrstva Republike Slovenije.

Virtualni ogled razstave >>>

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.