Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
Občasna razstava

Joco Žnidaršič: Fotografski vrhunci

Joco Žnidaršič: Fotografski vrhunci

Ploščad pred pročeljem Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije

o Žnidaršič (Šoštanj, 1938–Ljubljana, 2022) je bil prvi slovenski fotoreporter, ki se je s fotografijami povzpel do najvišjih slovenskih, nekdanjih jugoslovanskih in mednarodnih nagrad na področjih reportažne in umetniške fotografije. Leta 1972 je bil prvi, ki je na jugoslovanskih fotografskih razstavah prejel vse prve nagrade, kar ni dotlej uspelo še nikomur. Leta 1977 je bil prvi slovenski fotoreporter med Prešernovimi nagrajenci in med prejemniki nagrade World Press Photo. Fotoreporterjevo delo sta nagradila dva predsednika Republike Slovenije.

Spominska fotografska razstava obsega pet sklopov: Portret, Francka – kozjanska deklica, Živinski vagoni, Reševanje konja pod Triglavom, Slovenija. Portretne fotografije so bile med prvimi nagrajenimi na razstavah v nekdanji Jugoslaviji. Fotografije kozjanske deklice Francke so v vrhu fotografij, ki so presunile javnost. Fotografije živinskih vagonov so ob vrhunskem fotoreporterjevem ustvarjanju na področju reportažne fotografije prepričale z nagrado Prešernovega sklada. Fotografije reševanja konja pod Triglavom so fotoreporterja z nagrado World Press Photo uvrstile med najboljše na svetu. Fotografije Slovenije so izraz fotoreporterjevega občutenja domovine, narave, njenih ljudi in dosežkov. Z njimi je ustvaril številne fotomonografije in drugo promocijsko gradivo v navdih ljudem doma in v tujini.

Joco Žnidaršič je kot fotoreporter pri Tribuni, Tedenski tribuni, Tovarišu,Delu in kot svoboden ustvarjalec prepričljivo premaknil meje pomena reportažne fotografije in ustvaril enega najbolj prepoznavnih opusov fotografij v slovenski zgodovini. 

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije je ponosen lastnik večjega dela obsežnega fotoreporterjevega opusa.

Na fotografiji zgoraj deklica Francka Gril s pogledom, ki je presunil Jocota Žnidaršiča. Vzljubil jo je in jo v spominih rad imenoval moja Francka. Fotografija je iz fotoreportaže o pozabljenih ljudeh na Kozjanskem. Straška Gorca, januar 1970.

V spomin na življenjske delo Jocota Žnidaršiča

28. novembra 2023 mineva prvo leto od smrti eminentnega fotoreporterja Joca Žnidaršiča. V spomin na njegovo življenjsko delo vas vabimo k ogledu videa, ki je nastal ob spominski razstavi z naslovom Joco Žnidaršič – Fotografski vrhunci. Razstava je bila pred Muzejem novejše in sodobne zgodovine Slovenije na ogled do 16. novembra 2023.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.