Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.
Občasna razstava

Fotografije iz Auschwitza

Fotografije iz Auschwitza

Medinstitucionalna razstava Fotografije iz Auschwitza: zgodbe s fotografij slovenskih taboriščnikov poslanih leta 1942 v koncentracijsko taborišče Auschwitz.

Avtorji: Boris Hajdinjak, Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Darja Jan, Muzej novejše zgodovine Celje in dr. Monika Kokalj Kočevar, Muzej novejše zgodovine Slovenije

V koncentracijsko taborišče Auschwitz je bilo z območja Slovenije po do sedaj zbranih podatkih poslanih okoli 3000 ljudi, med njimi okoli 350 Judov, vsaj 78 Romov in vsaj en Slovenec jehovec. Za 1.723 taboriščnikov je Auschwitz kraj smrti. V koncentracijskem taborišču Auschwitz je bilo ob prihodu fotografiranih okoli 200.000 taboriščnikov. Ob ukinitvi taborišča je bilo ukazano uničenje vseh fotografij taboriščnikov. Fotografu in taboriščniku št. 3444, Wilhelmu Brasseju, je uspelo skriti 38.916 teh fotografij, ki jih hrani arhiv Državnega muzeja Auschwitz-Birkenau. Te fotografije niso samo najbolj množični dokaz velikega števila taboriščnikov v Auschwitzu, ampak za številne izmed njih tudi zadnji dokaz življenja. Med njimi je več kot 800 fotografij Slovencev in Slovenk, a nobene fotografije Juda, Judinje, Roma ali Rominje iz Slovenije. Slovenski taboriščniki so na fotografijah posnetih med 28. septembrom 1941, ko je prispela prva skupina Slovencev iz zapora Begunje, in 20. septembrom 1944, ko sta prispela dva Slovenca iz koncentracijskega taborišča Dachau. Ker je bil Auschwitz ob Ravensbrücku dolgo časa edino nacistično koncentracijsko taborišče tudi za ženske, med temi fotografijami prevladujejo fotografije taboriščnic. 769 kopij teh fotografij hrani Muzej novejše zgodovine Celje.

V razstavi izhajamo iz fotografije taboriščnika, hkrati pa pripovedujemo zgodbo celotne družine. Tako predstavljamo zgodbe družin Šarh, Poljanšek, Žmauc, Hlačun, Prislan in Čeplak.

Usoda taboriščnikov in taboriščnic in njihovih družin je predstavljena na razstavi z željo, da bo nekoč tako predstavljena tudi usoda vseh drugih.

Video o razstavi >

Plakat fotografije iz Auschwitza.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.