Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

EMEE: EvroVizija – Muzeji predstavljajo Evropo

EMEE: EvroVizija – Muzeji predstavljajo Evropo

Program: EU Kultura Evropske unije
Trajanje: november 2013 – oktober 2016

Muzej novejše zgodovine Slovenije je med leti 2013 – 2016 sodeloval v EU projektu EvroVizija – Muzeji predstavljajo Evropo (EuroVision – Museums Exhibiting Europe (EMEE)), ki je bil financiran s programom Kultura s strani Evropske unije. Ambiciozni cilj projekta EMEE je narediti muzeje bolj dostopne na več različnih načinov.

EMEE je evropski muzejski razvojni projekt za nacionalne in regionalne muzeje. Njegov namen je razvijati inovativne interdisciplinarne pristope za muzeje, da bi lahko v novi luči prikazali muzejske predmete v širšem kontekstu evropske in transnacionalne zgodovine. Obiskovalcem so bili predstavljeni predmeti nacionalnega in regionalnega pomena, hkrati pa so bili vabljeni k odkrivanju transnacionalnih in evropskih perspektiv z novimi načini predstavitve, nastopi in možnostmi za sodelovanje.

Ob enem je projekt razvijal ustvarjalne koncepte namenjene izboljšanju obiska muzejev. Posebno pozornost je posvečal povečanju vpletenosti in udeleževanju obiskovalcev v muzejskem dogajanju. V tem pogledu je projekt namenjen predvsem povečanju števila obiskovalcev, ki v muzeje ne zahajajo pogosto.

EuroVision Lab. raznolika, eksperimentalna in participativna razstava je bila na ogled med 16. julijem in 10. oktobrom 2015. Sestavni del EuroVision Lab.-a, Časovna kapsula, je bila na ogled do 3. decembra 2015. Eksperimentalna razstava EuroVision Lab. je rezultat dela, ki smo ga začeli že leta 2012, ko smo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije postali del evropskega projekta EMEE – EvroVizija: muzeji razstavljajo Evropo. EuroVision Lab. je zasnovan štiridelni eksperiment z namenom približevanja muzejev javnosti in medsebojnega povezovanja. Temeljni del laboratorija je Časovna kapsula, ki med tem ko obiskovalce popelje v času nazaj, preko odkrivanja, dotikanja in preizkušanja predstavi izbranih 5 predmetov: panjsko končnico, tulec granate iz prve svetovne vojne, spremenjen v dekorativno vazo, plišastega medvedka in italijanski potni list zamejske Slovenke, kinoprojektor Iskra ter Iskrin telefon ETA 80. Tem predmetom smo dodali tudi Zastavo 750 – fička, v katerega lahko sedete in se v mislih odpeljete na popotovanje.

Ta časovni stroj smo postavili skupaj z mladimi, ki so sodelovali pri procesu in z namenom, zagotoviti čim bolj prijetno vzdušje med samostojnim raziskovanjem kapsule.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.