Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

Vojaško pokopališče Gorjansko, 1916

Vojaško pokopališče Gorjansko, 1916

V kraški vrtači ob progi nasproti železniške postaje v dolini med Štanjelom in Kobdiljem je vojaško pokopališče. Na njem so pokopani avstro-ogrski vojaki in ruski ujetniki, ki so umrli v bližnji vojaški bolnišnici. Na pokopališču stoji spomenik, tempelj z napisom Filiis Optimis – Patria Grata, Najboljšim sinovom – hvaležna domovina. Načrte zanj je izdelal arhitekt nadporočnik Joseph Ulrich. Ob vhodu v pokopališče sta vhodna vrata nosila dva kamnita stebra okrašena s “Siegfriedovimi sabljami”, akantovim listom in letnicama 1915-1917. Po podatkih italijanskih oblasti, ki so v tridesetih letih 20. stoletja vodile prekopavanja vojaških pokopališč je tam pokopanih 1315 vojakov.

Avtorske pravice so pridobljene in so v lasti Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Prosimo, da se za uporabo fotografije obrnete na Fototeko.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.