Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

marec 2022

Z življenjem nad smrt – fotografiji Tomija Lombarja

Bilo je 27. junija 1991, v času vojne za obrambo samostojne Slovenije. Fotoreporter Tomi Lombar je bil nekaj ur po slovesni razglasitvi samostojnosti priča vsaj dvema osupljivima prizoroma v Ljubljani. Prvi je iz Podutika, drugi s Celovške ceste v Šentvidu. V Podutiku se je neznanec, vračajoč s praznovanja samostojnosti, postavil pred tank Jugoslovanske ljudske armade. Tomi Lombar ga je izza drevesa fotografiral v trenutku, ko je pred tankom stal odločno, z visoko dvignjenimi, golimi rokami.  Toda tank se ni ustavil in fant je moral odskočiti. Prizor s Celovške ceste je podoben. Tudi tam se je mož postavil pred tank. Tomi Lombar ga je fotografiral, ko je tankist pospešil, mož pa si je z odskokom za las rešil življenje.

Čeprav slovenska junaka vojne tanka Jugoslovanske ljudske armade nista zaustavila, je njuno sporočilo v dejanju samem – z življenjem sta ustavljala smrt, z dejanjem sta izražala pravico naroda do lastne države in pravico naroda do življenja v miru. Po tridesetih letih smo na evropskih tleh priča identičnim prizorom iz Ukrajine. S fotografijama Tomija Lombarja se v Muzeju novejše zgodovine Slovenije pridružujemo prizadevanju v podporo kolegom muzealcem v Ukrajini in v obsodbi vsakršnega vojnega nasilja. 

Dve fotografiji s tanki in osebami.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.