Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

september 2022

Slamnik podjetja Univerzale Domžale

Slamnik podjetja Univerzale Domžale, uradno pokrivalo olimpijskih tekmovalcev na poletnih olimpijskih igrah v Barceloni 1992.

Muzej v drugi polovici leta 2022 stopa v čevlje slovenskih športnic in športnikov, paraolimpijk in paraolimpijcev ter športnih reprezentanc. V sodelovanju z njimi pripravljamo razstavo, ki bo obiskovalce popeljala v svet največjih slovenskih športnih uspehov. V mesecu septembru tako vitrino meseca posvečamo športu, točneje donaciji g. Tomaža Levovnika, znanega slovenskega telesnokulturnega in športnega funkcionarja.

V naši tekstilni zbirki se nahaja klobuk/slamnik podjetja Univerzale Domžale, ki je bil del uradne oprave naših olimpijcev na poletnih OI v Barceloni leta 1992. Igre, ki so v katalonski prestolnici potekale med 25. julijem in 9. avgustom 1992, so bile prve poletne olimpijske igre, na katerih je Slovenija nastopala kot samostojna država.

Zastavonoša je bil Rajmond Debevec. Slovenska odprava pa je v prvih avgustovskih dneh osvojila dve bronasti kolajni. V dvojcu brez krmarja sta medaljo osvojila Iztok Čop in Denis Žvegelj, v četvercu brez kramarja pa so veslali Milan Janša, Jani Klemenčič, Sašo Mirjanič in Sadik Mujkić.

Klobuk je sicer del donacije najrazličnejših predmetov, ki nam jih v letu 2021 podaril g. Levovnik.  Njegova donacija, kjer najdemo od tekstila do plaket, uradnih maskot olimpijskih iger in še marsikaj, obsega preko 150 kosov. Vitrino dopolnjuje še maskota zimskih olimpijskih iger v Albervillu, leta 1992.

Slamnik podjetja Univerzale.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.