Dragi obiskovalci, dobrodošli na naši novi spletni strani. Morebitne začetne nepravilnosti odpravljamo sproti, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Hvala za razumevanje.

maj 2022

Protokolarno darilo dr. Janeza Drnovška

Protokolarno darilo dr. Janeza Drnovška ob podpisu pristopne pogodbe Republike Slovenijo  k Evropski uniji.

1.maja 2004 je Republika Slovenija (RS) postala polnopravna članica Evropske unije (EU). Po predhodnem, uspešno izvedenem referendumu o vstopu v EU, je RS 16. aprila 2003 v Atenah podpisala Pristopno pogodbo k EU. Podpisa se je udeležil tudi takratni slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek, ki je bil v času pristopnih pogajanj predsednik Vlade RS. Ob tej priložnosti mu je gostitelj, predsednik grške vlade Constantine Simitis podaril tokratni predmet meseca.

Skodelica na nizkem podstavku z umetelno oblikovanima ročajema ob strani (15 x 7 x 10 cm) stoji na kvadratnem podstavku (8 x 8 x 5 cm) iz pleksija. Na sprednji stranici je ploščica z vgraviranim napisom v angleškem jeziku  »SIGNITURE OF THE TREATY OF ACCESSIONTO THE EUROPEAN UNION ATHENS 16 APRIL 2003 / Podpis pristopne pogodbe k Evropski uniji, Atene, 16. april 2003.

Predmet je del zbirke protokolarnih daril predsednikov RS, ki so na ogled v odprtih depojih v Depoji treh državnih muzejev v Pivki.

Protokolarno darilo, skleda na podstavku.

E - novičnik

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.