ZIDOVI/WALLS

ZIDOVI/ WALLS
Mednarodna potujoča razstava
13. junij – 18. avgust 2019

Razstava Zidovi/ Walls je del mednarodnega projekta Izza zidov: 1989–2019/Observing Walls: 1989–2019Projekt se ukvarja z zidovi v Evropi danes – razumljenimi kot fizična realnost in kot simbolna meja v deljenih mestih: v Berlinu, v Gorici/Novi Gorici in v Sarajevu. Izbira mest sloni na njihovi edinstvenosti in izkušnji z zidovi, z mejami in delitvami prostora. Nekoč razdeljeno mesto Berlin je primer, kako se lahko konstruktivno soočimo s preteklostjo in ukvarjamo z dediščino travmatičnih izkušenj danes. Mesto Gorica, ki je bilo v medijih tudi zmotno poimenovano »mali Berlin«, je bilo leta 1947, ob nastanku nove meje, soočeno z izgubo velikega dela predmestja ter prebivalstva. Leta 2004, ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, je trg med obema Goricama postal simbolično prizorišče praznovanja in združevanja Evrope. Naslovi, kot je »zadnji zid Evrope je padel«, so pisali pripovedi o novi Evropi, o Evropi miru in enotnosti. Nove meje, osnovane po razpadu Jugoslavije, pa so nevidno razdelile multikulturno mesto Sarajevo. Novi zidovi so vztrajali vse do današnjih dni in oblikovali različna razumevanja pojmov svobode in demokracije.

V prepričanju, da ne moremo ustvariti boljše prihodnosti brez kritičnega razmišljanja in večplastnega spominjanja na preteklost, projekt ponuja pomemben prispevek k razumevanju svobode, demokracije in delitev, zlasti v zgodovinskih letih 1989 in 2004. Osredotočamo se na zgodbe preteklosti in dediščino spornih spominov, obenem pa se sprašujemo, kje so zidovi med nami, ter kako lahko te zidove ločevanja skupaj spremenimo v mostove povezovanja.

Partnerji projekta: Muzej novejše zgodovine Slovenije (Slovenija), Beletrina (Slovenija), Fundacija Berlinski zid (Nemčija), MMC RTV SLO (Slovenija), Muzej zgodovine BiH (Bosna in Hercegovina), Zavod Quarantasettezeroquattro 47/04 (Italija)

Občasne razstave

Alenka Gerlovič v partizanih

Alenka Gerlovič v partizanih

Umetnica in partizanka je bila strokovna sodelavka Grafičnega ateljeja Centralne tehnike Komunistične partije Slovenije na osvobojenem ozemlju, ki je deloval …
Več
NACE BIZILJ – FOTOREPORTER

NACE BIZILJ – FOTOREPORTER

Nace Bizilj, rojen 27. januarja 1944 v Gameljnah pod Šmarno goro, je eden od najbolj prepoznavnih slovenskih fotoreporterjev 20. stoletja …
Več
Deli

X