RAZSTAVE

Pot domov


V Muzeju novejše zgodovine Slovenije smo v sodelovanju s sodelujočimi slovenskimi muzeji pripravili razstavni projekt z naslovom Pot domov. Razstavo smo odprli na Poletno muzejsko noč, posvečamo pa jo stoletnici začetka bojev ob reki Soči (1915 – 2015) in sedemdesetletnici konca druge svetovne vojne (1945 – 2015).

Več »
RAZSTAVE

Samostojni!


Muzej novejše zgodovine Slovenije s knjigo in z razstavo »Samostojni!« fotografije in fotoreporterji o samostojni Sloveniji in vojni, v katerih združuje 46 avtorjev fotografij, obeležuje petindvajsetletnico nastanka samostojne in demokratične države. Knjiga in razstava sta fotografski dokument ključnih dni v letu 1991,...

Več »
RAZSTAVE

Kazenske ustanove ...


Na gradu Rajhenburg v Brestanici smo odprli novo stalno muzejsko razstavo o kazenskih ustanovah na gradu Rajhenburg v letih 1948-1966. Ob odprtju razstave je izšel tudi katalog, ki podrobneje predstavlja delovanje kazenskih ustanov na gradu v tem obdobju. Avtorica razstave in kataloga je kustosinja muzeja Irena Fürst.

Več »
NOVICE

Rezultati nagradnega natečaja


25. junija 2016 bomo obeležili 25. obletnico osamosvojitve Slovenije. V ta namen smo v Muzeju pripravili literarni in fotografski natečaj za osnovne šole ter literarni natečaj za srednje šole. Oba natečaja sta se navezovala na osamosvojitev Slovenije ter na slovenske simbole.

Več »
NOVICE

Predmet meseca avgusta


Predstavljamo vam, kako so se v preteklosti vročini upirali miličniki – predstavljamo poletno belo usnjeno čelado kot del posebne letne uniforme.

Več »
NAPOVEDNIK

Predmeti našega vsakdana, 1945 -1991


Morda doma hranite staro stekleničko Cockte? Otroški tricikel ali katero izmed prvih otroških igrač? Embalaže za hrano in čistila? Ženske ali moške konfekcijske obleke, narejene v slovenskih tekstilnih tovarnah...

Več »
NAPOVEDNIK

MONOPOLY


MONOPOLY, klasična igra trgovanja in prekupčevanja z denarjem in nepremičninami, ki jo je v Sloveniji v osemdesetih letih 20. stoletja igralo staro in mlado. Ob razstavi »Nikoli jim ni bilo boljše?«, od 12. oktobra 2016 dalje….

Več »