RAZSTAVE

Pot domov


V Muzeju novejše zgodovine Slovenije smo v sodelovanju s sodelujočimi slovenskimi muzeji pripravili razstavni projekt z naslovom Pot domov. Razstavo smo odprli na Poletno muzejsko noč, posvečamo pa jo stoletnici začetka bojev ob reki Soči (1915 – 2015) in sedemdesetletnici konca druge svetovne vojne (1945 – 2015).

Več »
RAZSTAVE

Po ljubljanskih ulicah


Prijazno vabljeni v Galerijo "S" na Ljubljanskem gradu kjer si lahko ogledate fotografsko razstavo PO LJUBLJANSKIH ULICAH, prometni vrvež ljubljanskih ulic 20. stoletja.

Več »
NOVICE

25 let samostojne Slovenije


Ob 25-letnici samostojne, neodvisne in demokratično utemeljene države Slovenije prebujamo spomin na edinstven čas, ko je bil slovenski narod v ključnih odločitvah enoten kot še nikoli dotlej. Obeleževali ga bomo od decembra 2015 do decembra 2016, zato vas vabimo, da sledite muzejskim objavam na foto blogu, natečajema in razstavam.

Več »
NOVICE

Predmet meseca maja


"Halo, halo, se slišimo?" Gotovo se spomnite tega telefona, ki smo ga izbrali za predmet meseca maja. V preteklosti je povezoval družine iz skoraj vsake slovenske hiše.

Več »
NOVICE

Obletnica osvoboditve KT Mauthausen


Že 12. leto smo sodelovali na osrednji komemoraciji ob obletnici osvoboditve KT Mauthausen. Kot vsako leto, smo s seboj povabili učence ene osnovne šole - letos so se nam pridružili učenci iz Tolmina.

Več »
NAPOVEDNIK

Glas iz davnine


Muzej novejše zgodovine Slovenije in Kulturno umetniški zavod PerArtem vas vljudno vabita na drugi koncert z naslovom Für Clara / Za Claro, ki bo v torek, 7. junija 2016, ob 19.30 uri v Viteški dvorani Cekinovega gradu

Več »
NAPOVEDNIK

Zgodbe o vračanju


Skupaj z ustvarjalci projekta Pot domov: Zgodbe o vračanju vas v sredo, 1. junija 2016, ob 18.00 uri vabimo v prostore Muzeja novejše zgodovine Slovenije na pogovorni večer o vračanju iz vojn v 20. stoletju in vlogi osebne izkušnje v zgodovini.

Več »
NAPOVEDNIK

Pogovor


Muzej novejše zgodovine Slovenije Vas prijazno vabi v četrtek, 2. junija 2016, ob 18. uri na pogovor, kakršnega še ni bilo, o razmerju med zgodovino, zgodovinopisjem in literarno zgodbo Boris A. Novak: ZGODOVINA, KAKRŠNA JE BILA, IN ZGODBA, KAKRŠNE ŠE NI BILO

Več »