Hirošima in Nagasaki: bolečina in pogum

Hirošima in Nagasaki: bolečina in pogum

26. marec do 20. april 2019

Spominski muzej miru v Hirošimi (Hiroshima Peace Memorial Museum), Muzej novejše zgodovine Slovenije in Slovenski center PEN, želimo obuditi spomin na žrtve atomske bombe in vzbuditi zavest o nevarnosti jedrske oborožitve.

Hirošima in Nagasaki, dve cvetoči mesti: dve mesti ljudi, dve mesti ptic, dve mesti parkov … dve mesti, polni življenja, sta se avgusta 1945 v trenutku sesuli v prah. Uničenje pa ni končano. Vsi vzroki, še manj pa posledice, še niso znani.

Žrtve atomske bombe v Nagasakiju in Hirošimi nas opominjajo, da uporaba jedrskega orožja nikoli ni usmerjena stran od nas samih, da nas bunkerji niti beg na kak drug planet ne morejo zavarovati pred koncem, ki ga sami sebi pospešeno pripravljamo. Preživeli so zbrali moč, da so spregovorili. V tem, da predajajo izkušnjo, da izrazijo bolečino, strah, trpljenje, skrb, so našli smisel preživetja.

Razstava je del 51. Mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

S pričujočo razstavo se pridružujemo vsem, ki si prizadevajo za mir.

Občasne razstave

Alenka Gerlovič v partizanih

Alenka Gerlovič v partizanih

Umetnica in partizanka je bila strokovna sodelavka Grafičnega ateljeja Centralne tehnike Komunistične partije Slovenije na osvobojenem ozemlju, ki je deloval …
Več
NACE BIZILJ – FOTOREPORTER

NACE BIZILJ – FOTOREPORTER

Nace Bizilj, rojen 27. januarja 1944 v Gameljnah pod Šmarno goro, je eden od najbolj prepoznavnih slovenskih fotoreporterjev 20. stoletja …
Več
Deli

X