Marec 2024

Oblekica iz svile padal zavezniških letalcev

Bela dekliška oblekica iz svile padal zavezniški letalcev je bila narejena v Dolenjskih toplicah v času druge svetovne vojne.

Prva zavezniška oz. anglo-ameriška vojaška misija je, po ugotovitvi, da se v Jugoslaviji proti okupatorjem bojujejo le partizani, prispela junija 1943 po vodstvom majorja Williama Jonesa. Sovjetska vojaška misija je v Slovenijo prišla marca 1944, češka pa januarja 1945. Poleg vojaških misij (vzdrževanje zvez med partizanskimi in zavezniškimi poveljstvi ter gmotno pomagati osvobodilnemu gibanju), so bile na slovenskem ozemlju tudi druge zavezniške skupine s posebnimi nalogami (obveščevalne,…). 

Na Dolenjsko in Notranjsko so zavezniki pomoč začeli pošiljati avgusta 1943. Najprej so zavezniška letala material le odmetavala na t. i. spuščališča, po organizaciji partizanskih letališč (Podzemelj v Beli krajini in Nadlesk na Notranjskem), pa so z letali dovažali pomoč. Prav tako so z istih letališč zavezniška letala v južno Italijo odvažala ranjence in bolnike na zdravljenje.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.