November 2023

Magnetofon italijanskega podjetja Geloso SA G 257

Arnold Arčon se je rodil 7. julija 1905 v Bukovici na Primorskem. Bil je bil član opernega zbora Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Ljubljana med leti 1933 in 1963. Že v mladosti je v domačem kraju v Bukovici deloval na kulturno-prosvetnem področju. Vsako leto je predvsem v poletnih mesecih v času dopusta sestavil otroški, mladinski in odrasli pevski zbor. Ko se je upokojil, je kupil hišo v Vrtovinu (1964/1965), tam ustanovil mešani pevski zbor za posvetne in tudi cerkvene potrebe, saj je pripravil tudi peto novo mašo.  

Magnetofon italijanskega podjetja Geloso SA G 257 (leto izdelave 1961) si je Arnold Arčon verjetno kupil v poznih 1960 letih. Posnetki petja so ostali na magnetofonskih trakovih, ki jih je hčerka shranila v škatli Zvečevih bonbonov. Katarina Arčon Žavbi se spominja očeta ob pevskih vajah, saj je doma veliko vadil in bil ob tem velik perfekcionist. Magnetofon mu je bil ob visoko zastavljenih ciljih tako v veliko pomoč. 

Arnold Arčon je bil zaslužen tudi za gradnjo kulturnega doma v Bukovici. Z arhitektom Otonom Gasparijem sta stavbo zasnovala vsak iz svojega stališča, tako da se kulturni dom odlikuje po velikem odru, ki lahko sprejme tudi večji operni ansambel. 
Magnetofon je Katarina Arčon Žavbi predala Muzeju 1. marca 2023, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. Magnetofon je na ogled v prostorih Depojev državnih muzejev v Pivki. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.