Oktober 2021

Vlasto Kopač: Razgled z Grintovca 2558 m

V letu razstav o Jožetu Plečniku in športu vam predstavljamo delo Plečnikovega učenca, arhitekta, predanega gornika, alpinista in gorskega reševalca, neuklonljivega človeka mnogih darov, Vlasta Kopača (1913–2006).

V Muzeju hranimo avtorjev izvod publikacije Razgled z Grintovca iz leta 1940, ki ga je ob petletnici delovanja izdala Akademska skupina Slovenskega planinskega društva. Vlasto Kopač je s peresom in tušem ustvaril 360 stopinjski panoramski pogled, ki nas popelje v smeri urinega kazalca od zahodnega Porezna krožno nazaj na izhodišče. Perorisba je dopolnjena s slovenskimi zemljepisnimi imeni, ki so jih določili Rudolf Badjura, dr. Anton Melik, dr. Anton Mrak, Henrik Pardubsky in Boris Režek.

Vlasto Kopač se je za gorništvo in alpinizem navdušil v času študija arhitekture pri profesorju Jožetu Plečniku na Tehniški fakulteti Univerze kralja Aleksandra v Ljubljani. Grintovci so postali njegov drugi dom. Zbiral je starožitno izročilo gorjanov in opravil več prvenstvenih vzponov. Leto 1940 je bilo zanj še posebno uspešno: udeležil se je prve šestčlanske odprave Akademske skupine Slovenskega planinskega društva v Durmitor. Obenem je pri Jožetu Plečniku sodeloval pri snovanju in gradnji Vrta mrtvih, pozneje imenovanega Žale, ki so ga uradno odprli julija 1940, imel pa je tudi druge projekte.

Ljubezen do gora je Vlasta Kopača dodobra zaznamovala. Gorska doživetja in načrti so ga izpolnjevali, bogatili, bodrili, nekajkrat pa tudi precej zapletli njegovo življenje. S svojo pokončno držo in z zavzetim udejstvovanjem je dal neizbrisen pečat slovenskemu planinstvu, alpinizmu in gorskemu reševanju. Njegovo življenjsko delo pa je nedvomno projekt zaščite naravne in stavbne dediščine ter zasnova turistične podobe Velike Planine.

Leta 1989 mu je Planinska zveza Slovenije dodelila naziv častni predsednik Planinske zveze Slovenije za pomembne zasluge pri vseobčem razvoju slovenskega planinstva. Leta 1999 je prejel najvišje slovensko državno odlikovanje, Zlati častni znak svobode Republike Slovenije »za zasluge pri ohranjanju in vrednotenju kulturne dediščine, za življenjsko delo in za vse, kar je dobrega napravil za Slovenijo«.


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.