Junij 2022

Knjiga dežurstev

Knjiga dežurstev (26. 12. 1972 – 10. 5. 1973)

Muzej novejše zgodovine Slovenije bo letos obeležil 50. obletnico prvega avtocestnega odseka Vrhnika-Postojna v Sloveniji in Jugoslaviji s priložnostno razstavo z naslovom »Slovenika, zares si čudovita!« Razstava ob 50. obletnici prvega odseka avtoceste v Sloveniji. Več kot 40 razstavljenih fotografij, ponazarjajočih vse, od prve sprožene mine na gradbišču pred začetkom del, do zahtevnih faz gradnje in na koncu slovesnega odprtja dobri dve leti kasneje, bo skupaj s predmeti in pričevanji ponazorilo proces modernizacije cestnega omrežja v Sloveniji.

Avtocesta je vpeljala tudi nove poklice, med drugim inkasante, ki so pobirali cestnino, ceste je bilo potrebno vzdrževati, ves čas pa so bile na voljo tudi dežurne službe, ki so spremljale dogodke na avtocesti in po potrebi ustrezno ukrepale. Ob vsakem dežurstvu so v t.i. Knjige dežurstev napisali kratko poročilo o dogajanju v času njihove izmene.

Kot predmet meseca predstavljamo Knjigo dežurstev za obdobje med 26. decembrom 1972 in 10. majem 1973, ki je služi kot napovednik razstave, katere otvoritev bo 15. junija 2022 in bo na ogled do 31. avgusta 2022.


 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.