Avgust 2021

Mira Cerarja, ki se je iz olimpijskih iger v Tokiu vrnil z zlato in bronasto medaljo, je pričakala tudi žena Zdenka s sinčkom Mirom, Brnik, oktober 1964. Foto: Edi Šelhaus

Zlata medalja Mira Cerarja

Zlata medalja Mira Cerarja na olimpijskih igrah v Tokiu leta 1964

Letos se v Tokiu ponovno odvijajo letne olimpijske igre. Že leta 1964 smo bili Slovenci izjemni ponosni, saj je naš najboljši telovadec in olimpionik Miro Cerar iz Tokia domov prinesel dve medalji – zlato na konju z ročaji in bronasto na drogu. Na letališču Brnik je ob vrnitvi doživel lep sprejem, kot prikazuje tudi fotografija Edija Šelhausa. Pozdravila sta ga med drugim tudi žena Zdenka in sinček Miro.

Leta 2019, ko je bil kot poseben gost japonske vlade in organizacijskega komiteja olimpijskih iger 2021 povabljen v Tokio na 55. obletnico iger, je Cerar doživel posebno presenečenje, ko so mu gostitelji  pokazali originalnega konja z ročaji, na katerem je leta 1964 osvojil zlato olimpijsko kolajno. Kot je povedal sam, so ga v Tokiu častili kot boga konja z ročaji. Miro Cerar je prisoten tudi na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu in sicer kot vodja slovenske reprezentance. Na začasni razstavi Slovenija – 30 let si lahko do konca oktobra 2021 ogledate tudi najvišje priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja – olimpijski red (L'Ordre Olympique), podeljeno Miru Cerarju leta 1985.

Miro Cerar je eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov, saj je osvojil tri medalje na olimpijskih igrah, od tega dva naslova olimpijskega prvaka, sedem medalj na svetovnih prvenstvih, od tega pet naslovov svetovnega prvaka, in petnajst medalj na evropskih prvenstvih, od tega devet naslovov evropskega prvaka.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.