Januar 2021

Čajnik

Stanko (Stanislav) Oražem je bil rojen 21. junija 1887 v Ribnici na Dolenjskem. Med prvo svetovno je kot rezervni poročnik in nadporočnik avstro-ogrske vojske ter komandant avtokolone št. 96, dobro spoznal tako bojišče v Galiciji kot avstro-ogrsko italijansko bojno črto in zaledje. Nadporočnik Oražem je bil član vojaške komisije, ki se je v Odesi ob Črnem morju pogajala o pogojih kapitulacije vojaških enot. Na svojih poteh po bojiščih je imel vedno s seboj fotoaparat in zapustil je obsežen fond vsebinsko in formalno izjemno kvalitetnih fotografij. Skupaj z ohranjenimi predmeti iz vojnega časa jih je njegov vnuk Vito Oražem ob stoletnici vojne doniral Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Med predmeti je tudi lepo ohranjen čajnik, ki ga je rezervni častnik in fotograf, prinesel iz ruskega zaledja in priča o razširjeni kulturi pitja čaja. Navado je nadaljeval tudi po povratku v svojo domovino. Po besedah njegovega sina Dušana Oražma se je tam seznanil z ruskim pitjem velikih količin čaja in pod njegovim vplivom je njegova družina tudi pozneje s »pravim«, črnim, »ruskim čajem« večinoma nadomestila vsakodnevno »turško« in takrat še pogosteje uporabljeno kavo iz ječmena in cikorije.

Branje za vse, ki jih zanima več:

-          Tako vojne si nismo predstavljali, Ljubljana: Muzej novejše zgodovine Slovenije, 2014.
-          Stanko Oražem, komandant avtokolone 96, Ribnica: JZ Rokodelski center – zavod za rokodelstvo, muzejsko in galerijsko dejavnost, 2018.
-          Konec je velike vojne: nikoli več? Ribnica: JZ Rokodelski center – zavod za rokodelstvo, muzejsko in galerijsko dejavnost, 2018.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.