Maj 2020

Italijanska pištola Beretta 6.35

Titova biografija in film Gospodar prstanov bi bila lahko precej drugačna…

Italijanska pištola Beretta 6.35 mm oz. Mod. 418 je nastala kmalu po prvi svetovni vojni in z manjšimi modifikacijami ostala v proizvodnji do 50. let 20. stoletja. Dandanes jo večina navdušencev nad orožjem prepozna predvsem kot prvo orožje Flemingovega fiktivnega lika Jamesa Bonda, agenta 007, ki jo v kasnejših delih in večini filmov zamenja Walther PPK. Zaradi majhnih dimenzij in teže pa mala Beretta ni bila popularna le med »civilisti«, saj so si jo omislili tudi nekateri,  predvsem višji častniki italijanske vojske. Ti so med drugo svetovno vojno nekaj primerkov prinesli tudi v naše kraje.

Letos bo minilo 76. let od dogodka, ki bi ob drugačnem razpletu zagotovo spremenil zgodovino jugovzhodne Evrope. Petindvajsetega maja 1944 se je začel glavni napad operacije Konjičev skok (Unternehmen Rösselsprung), ki je pri nas bolj znana kot Desant na Drvar. Cilj napada posebnega ss-ovskega padalskega bataljona (SS-Fallschirmjägerbataillon 500), ki se je v Drvar spustil s padali in jadralnimi letali, je bilo zajetje ali uničenje Vrhovnega štaba jugoslovanskih patrizanov s Titom na čelu in tamkajšnjih zavezniških misij. Med pripadniki britanske misije naj bi bil takrat tudi kasnejši znani filmski igralec Christopher Lee, ki ga dandanes večina prepozna po vlogi Sarumana v filmski triologiji Gospodar prstanov. Rivalstvo med različnimi nemškimi obveščevalnimi službami, ki si niso delile informacij in močan partizanski odpor sta bila glavna vzroka praktično popolnega neuspeha operacije.

V Drvarju se je tedaj nahajalo kar nekaj Slovencev. Po spletu okoliščin je posredno verjetno najbolj znan postal nek slovenski krojač, katerega izdelek – nova Titova uniforma, je postala najpomembnejša nemška trofeja operacije. Ob članih političnega vodstva, pa je bila tu še manjša skupina partizanov, ki je v Drvar malo pred napadom kot zaščita spremljala Ivana Mačka – Matijo. Pred leti je eden od njih v intervjuju opisal pot in dogodke tistega dne.
Primerek Berette Mod. 418, ki ga hranimo v muzeju, žal nima podrobno dokumentirane in raziskane zgodovine. Po oznakah sodeč je verjetno med leti 1941-43 pripadala enemu od italijanskih častnikov, potem pa padla v roke partizanom. Pripadala je Milanu Zabukovcu – Milošu, partizanu in kasnejšemu narodnemu heroju, ki se je z omenjeno skupino slovenskih partizanov maja 1944 znašel v Drvarju in sodeloval v bojih pri obrambi Vrhovnega štaba.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.