FOTOGRAFSKI FOND TOMI LOMBAR (1991–2020)

Skrbnica: Irena Uršič

Fotoreporter Tomi Lombar (roj. 1971 v Ljubljani) je leta 2020 Muzeju novejše zgodovine Slovenije podaril obsežen fotografski opus, ki obsega fotografske filme s črno-belimi negativi in barvnimi pozitivi ter digitalne fotografije.

Že med šolanjem na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je objavljal fotografije v popularni mladinski reviji Antena. Spomladi 1991 je začel fotografirati za časopis Dnevnik, leta 1993 za časopis Republika, leta 1994 pa za Delo Revije. Od leta 1995 do januarja 2020 je fotografiral za časopis Delo in njegove edicije. Občasno je sodeloval z European Pressphoto Agency (EPA). Fotografije je večkrat razstavljal, dvakrat je prejel prvo nagrado na Emzinovi Fotografiji leta: za fotoreportažo ob obisku papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in za fotoreportažo o Kosovu leta 1998. Z zmagovalno fotografijo se je proslavil na natečaju Slovenia Press Photo v okviru pobude Ustvarimo boljši svet. Je prejemnik prve nagrade za Delovo fotografijo leta 2017. Bil je tudi pobudnik in organizator dobrodelne dražbe, ki je izkupiček od prodanih fotografij namenila Centru Iris.

Fotografski opus obsega raznovrstne vsebine, od katerih izstopajo fotografije iz obdobja osamosvojitve in vojne za obrambo Republike Slovenije, fotografije iz devetdesetih let 20. stoletja na Kosovu, fotografije slovenskih športnikov, ki so olimpijsko slavo dosegli na olimpijskih igrah v Atlanti, Salt Lake Cityju, Sydneyju, Atenah in Torinu ter fotografije svetovno znanih osebnosti, ki so obiskale Slovenijo.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.