Iz domovine v domovino
26. 10. 2023 do 23. 1. 2024
26. 10. 2023 do 23. 1. 2024

Iz domovine v domovino: vračanje slovenskih izseljencev in njihovih potomcev v Slovenijo po letu 1990

Vljudno vas vabimo na ogled razstave Iz domovine v domovino: vračanje slovenskih izseljencev in njihovih potomcev v Slovenijo po letu 1990, ki bo na ogled v preddverju Viteške dvorane v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije od 26. oktobra 2023 do 23. januarja 2024.

Izven meja Republike Slovenije po neuradnih ocenah živi okrog pol milijona Slovencev in oseb slovenskega rodu, od tega okrog 130.000 v zamejstvu, ki se še vedno identificirajo s slovenstvom. Nekateri izmed njih so bili v Sloveniji rojeni in so se potem preselili v tujino, nekateri še nikoli niso bili v Sloveniji, nekateri so jo že obiskali, spet nekateri se v Slovenijo redno vračajo. So pa tudi taki, ki so se odločili, da bo Slovenija (znova) postala njihov dom, tako imenovani »povratniki«. 

Razstava strnjeno prikaže izseljevanje s slovenskega etničnega prostora od 19. stoletja naprej in izpostavi pomembnejše zgodovinske dogodke, ki so vplivali na njegov potek, v središče pa postavi življenjske zgodbe »povratnikov« različnih generacij. Vsaka zgodba prinaša svojstven pogled na življenje v izseljenstvu in vrnitev v matično domovino oziroma domovino svojih prednikov ter tako odstira posamezna poglavja v zgodovini slovenskega izseljenstva.

Avtorji razstave: kustosinja Barbara Kočevar, strokovna sodelavka Stella Cavalleri in kustos Sebastian Korenič Tratnik.


Oglejte si likovna dela, ki so nastala ob mednarodnem likovnem natečaju 'To je Slovenija', ki je potekal od 15. maja do 15. julija 2023 in je bil namenjen otrokom slovenskih izseljencev do vključno 14. leta starosti. Likovne umetnije najmlajših bodo na ogled tudi na razstavi.

Več >

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.