Nik Erik Neubauer: Kje je after?
9. 5. 2023 do 31. 8. 2023
9. 5. 2023 do 31. 8. 2023

NAPOVEDUJEMO

Nik Erik Neubauer: Kje je after?

Fotografska razstava Kje je after? odstira le bežen pogled v številčno obsežno serijo protestnih fotografij, ki jih je med majem 2020 in aprilom 2022 posnel Nik Erik Neubauer. V tem času je sodobni svet prešel v prej nepoznano stanje nesigurnosti, strahu in vsesplošne zmede, ki ji je botroval pojav pandemije covida-19. Z naraščanjem nelagodnosti, navzkrižnih informacij in nekaterih vprašljivih političnih ukrepov, je močno narasla nejevoljna v skupnosti in spodbudila val protestov po državi. Ti so se sprva dokaj spontano širili, sčasoma pa so prerasli v civilno iniciativo, ki je vsakotedensko (večinoma ob petkih) opozarjala na pereča družbena vprašanja in sporne politične prakse. Ob tem je bilo organiziranih tudi več protestov drugih družbenih skupin, ki so odpirali drugačna vprašanja in podajali svojo kritiko družbenega stanja (na primer t. i. anti-PCT protesti).

Tudi serija protestnih fotografij Nika Erika Neubauerja je sprva nastajala spontano, nato pa je v luči vedno večjega vsebinskega strukturiranja protestov prerasla v obsežno zbirko podob, ki danes predstavljajo ne le sistematičen arhiv dogajanja, temveč samonikel pristop k žanru reportažno-dokumentarne fotografije. Prav protestna fotografija ima neredko ključno vlogo pri oblikovanju kolektivne pripovedi o specifičnem protestnem gibanju. Zato v določenih primerih fotografija protestov prehaja iz beleženja v komentar in interpretacijo tiste osebe, ki stoji za objektivom.

BIOGRAFIJA
Nik Erik Neubauer (1994) je diplomiral iz fotografije na VIST – Oddelku za fotografijo (2017) in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (2021). Nase je opozoril z več razstavnimi projekti, foto zini in tudi fotoknjigo Ko greš na jug, vedno jokaš dvakrat. Od leta 2022 je fotograf časopisa Dnevnik. V letu 2021 je bil nominiran za nagrado Leica Oscar Barnack Newcomer Award, revija GUP Magazine pa ga je na izboru Fresh Eyes uvrstila med najperspektivnejše evropske fotografe. S strani Društva novinarjev Slovenije je leta 2021 prejel nagrado Watchdog za izjemne dosežke na področju novinarske fotografije, leta 2022 pa je bil eden od zmagovalcev Belfast Photo Festivala, enega najpomembnejših festivalov za sodobno fotografijo.

Razstava bo na ogled med 9. majem in 31. avgustom 2023.

Razstavo je pripravil Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije (zanj mag. Nataša Robežnik, v. d. direktorica).
Avtorica razstave: Tina Fortič Jakopič
Avtor fotografij: Nik Erik Neubauer
Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije


NAKUP AVTORSKE KNJIGE NIKA ERIKA NEUBAUERJA

Ob razstavi je izšla tudi avtorska fotoknjiga Nika Erika Neubauerja z naslovom Kje je after?. Kupite jo lahko v naši knjigarni Cekin. Cena izvoda je 35 €. Naročila zbiramo na trgovina@muzej-nz.si, plačilo je možno po predračunu.

Knjiga je na voljo tudi v spletni trgovini Galerije Fotografija.


Foto: Nik Erik Neubauer

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.