Mama, jaz nočem vojne
24. 2. 2023 do 24. 4. 2023
24. 2. 2023 do 24. 4. 2023

Mama, jaz nočem vojne

Razstava »Mama, jaz nočem vojne« predstavlja risbe poljskih otrok, ustvarjene leta 1946, ki so izkusili okupacijo nacistične Nemčije, in risbe ukrajinskih otrok, ustvarjenih v času sedanjega oboroženega spopada v Ukrajini, zaradi ruske agresije. Razstava je del skupnega poljsko-ukrajinskega projekta "1939-45 POLJSKA/2022 UKRAJINA", ki ga vodita Poljski državni arhiv in projekt »Mom I see war« (Mama, vidim vojno).

Razstava nam odstira ganljivo sliko vojnih grozot, videnih skozi otroške oči, ne glede na čas in prostor. Z univerzalnostjo in brezčasnostjo predstavlja protivojni manifest, ki gledalca sooči z grozo in tragedijo vojne.

Risbe na temo 2. svetovne vojne so otroci ustvarjali spontano, po naročilu staršev ali učiteljev in s sodelovanjem na natečaju, ki je bil razpisan po vojni.Projekt Mama, vidim vojno je bil ustvarjen, da prikaže vojno skozi oči ukrajinskih otrok in ponovno opozori svetovno javnost na brutalne posledice vojne. Združuje več kot 10.000 otroških risb o vojni in miru v Ukrajini, ki so na ogled tudi na spletu.

Primerjava slik na razstavi nedvomno kaže, da je vojna skozi oči otroka vedno videti enako. Ne glede na kraj in čas je to veliko zlo, katerega žrtev je vedno otrok. Podobnost med zgodovinskimi in današnjimi risbami je osupljiva. Otroci rišejo tanke, letala, ki odmetavajo bombe, požare in eksplozije. Rišejo poškodovane in mrtve, porušene hiše, grobove. Rišejo sebe in svojo družino, rišejo evakuacijo in pobeg. Kljub vsemu pa zelo radi narišejo tudi upanje in svoje sanje za prihodnost.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.