Obisk depoja v Pivki

Delovni čas

MAJA, JUNIJA, SEPTEMBRA, OKTOBRA, NOVEMBRA, DECEMBRA (do tretje nedelje v decembru) ob sobotah in nedeljah

JULIJA in AVGUSTA vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih

10.00 – 11.00: samostojen ogled

11.00 – 12.00: ogled z vodenjem v slovenščini

12.00 – 14.00: samostojen ogled

14.00 – 15.00: ogled z vodenjem v angleščini

15.00 – 17.00 (do 16.00 novembra in decembra): samostojen ogled

Za ogled Depojev državnih muzejev je potrebno plačilo vstopnine v višini 2 €. Ker so Depoji državnih muzejev v kompleksu Parka vojaške zgodovine in ker nimajo prostega dostopa, je potrebno kupiti tudi vstopnico za Park vojaške zgodovine.

O depoju Pivka

Depoji državnih muzejev v Pivki so leta 2017 s površino 3.000 m2 postali največji muzejski depojski kompleks v Sloveniji. Objekt depojev oz. objekt D je edini objekt v Parku vojaške zgodovine, ki je v lasti Ministrstva za kulturo. Le-to je leta 2007 prevzelo razpadajočo zgradbo prvotno italijanske vojašnice in pozneje vojašnice Jugoslovanske ljudske armade, s ciljem obnove zgradbe in spremembo namembnosti v depojske prostore treh nacionalnih muzejev: Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Tehniškega muzeja Slovenije in Narodnega muzeja Slovenije. Z obnovo so bili zagotovljeni klimatsko ustrezni in obsežni prostori za hranjenje nacionalno pomembne kulturne dediščine. Razlog vzpostavitve depojskega kompleksa so bile prostorske stiske muzejev zaradi povečevanja števila predmetov, razpršenih lokacij depojev po Sloveniji, v katerih se je težko vzpostavljalo ustrezne pogoje hranjenja, pa tudi zaradi postopkov denacionalizacije objektov. Obnova, vredna več kot 2,6 milijona evrov, je bila izvedena s finančno podporo Evropskega sklada za regionalni razvoj in podporo Ministrstva za kulturo.

Objekt združuje dve različici depojev: zaprte in ogledne. Trije nacionalni muzeji v depojih hranijo veliko število zbirk s področja zgodovinske, tehnične in umetnostnozgodovinske dediščine slovenskega naroda. Upravljavec depojev je Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Kontakt:
Depoji državnih muzejev v Pivki
PVZ Pivka
Kolodvorska cesta 51
6257 Pivka

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.