Janez Bogataj: Osemdeseta. Desetletje (kulturnega) prehoda
11. 10. 2022 do 31. 1. 2023
11. 10. 2022 do 31. 1. 2023

Janez Bogataj: Osemdeseta. Desetletje (kulturnega) prehoda

Janez Bogataj:

Osemdeseta. Desetletje (kulturnega) prehoda.

Fotografska razstava


Bogastvo in raznolikost kulturnega dogajanja, predvsem v družbenopolitično turbulentnih osemdesetih letih 20. stoletja, je rdeča nit nove razstave Janeza Bogataja. Izbor njegovih črno-belih fotografij odstira pogled na nove načine umetniške produkcije, tradicionalne kulturne tokove, njihovo medsebojno prepletanje in vpetost v intenzivno dinamiko takratnega časa in prostora. Širok spekter portretirancev tako uradne kot alternativne kulture, ki jih je fotograf spremljal poklicno in zasebno, je ujel v trenutkih neformalnih druženj, sredi delovnega procesa ali med načrtovanimi portretiranji.

S svojim večnim iskanjem drugačnosti in kompozicijske inovativnosti jih je Bogataj ustvaril v različnih vlogah in ustvarjalnih obdobjih. Poklicno kot fotograf tednika Mladina, neformalno kot član večno neresne Fotogrupe M in zasebno kot Janez Bogataj, izrazito naklonjen predvsem literarni umetnosti.

Skupni imenovalec razstave je torej različnost. Skoraj nezdružljiva motiva živahne ljubljanske alternativne scene ter osredotočenost profesorjev Akademije za likovno umetnost med njihovim vsakoletnim delovnim obhodom, nas tako znova opomnita in spomnita, da ta že od nekdaj bogati in v tolerantnih družbenih sredinah tudi združuje.

Razstavljene fotografije so del fotografskega fonda Janeza Bogataja, ki ga hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.