»Slovenci so glasovali za samostojno državo …«
8. 12. 2020 do 17. 1. 2021
8. 12. 2020 do 17. 1. 2021

»SLOVENCI SO GLASOVALI ZA SAMOSTOJNO DRŽAVO …«

Ob 30. obletnici plebiscita za samostojno in neodvisno državo Slovenijo

V ponedeljek, 24. decembra 1990, je na prvi strani časnika Delo izstopal velik naslov »Slovenci so glasovali za samostojno državo«. Podatek o visoki udeležbi na glasovanju ter visok odstotek glasov ZA samostojno in neodvisno državo Republiko Slovenijo sta med državljani vzbudila optimizem glede nadaljnjega političnega razvoja Slovenije.

Leta 1990 se je ideja o plebiscitu pojavila večkrat, Demos ga je imel v svojem programu že na začetku leta, oktobra istega leta ga je na skupščinskem zasedanju sicer neuspešno predlagala tudi opozicijska Socialistična stranka Slovenije. Ideja je zaradi zapletov s sprejemanjem ustave na seminarju poslancev Demosa v Poljčah 9. in 10. novembra 1990 zopet postala aktualna. Predlog o plebiscitu, ki so ga spisali tudi glavni pisci ustave iz Demosovih vrst, Peter Jambrek, Tone Jerovšek in Tine Hribar, sprva ni naletel na odobravanje. Večina je namreč želela, da bi bila osamosvojitev bolj politična odločitev, sprejeta v vrhu vladajoče koalicije. Slovenska javnost je za odločitev o plebiscitu izvedela novembra 1990. Na pobudo Demosovega predsednika Jožeta Pučnika so se v drugi polovici novembra na seji sešli predsedniki vseh parlamentarnih strank in dosegli soglasje o najpomembnejših vprašanjih za izvedbo plebiscita: o datumu in plebiscitnem vprašanju.

Določiti je bilo treba le še, kolikšna večina volivcev mora pozitivno odgovoriti na plebiscitno vprašanje, ki se je glasilo »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«

Po dolgotrajnih pogajanjih je bila sprejeta različica opozicije, da bo plebiscit uspešen, če bo ZA glasovala večina vseh volilnih upravičencev.

Skupščina Republike Slovenije je na skupni seji vseh treh zborov 6. decembra 1990 sprejela Zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, izglasovan je bil še Razglas državljanom RS vsem volivcem v RS, podpisana Izjava o dobrih namenih, sprejeta Deklaracija o spoštovanju temeljnih konvencij Sveta Evrope ter Sporazum političnih strank in poslanskih skupin skupščine RS o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo RS.

Volišča so se odprla v nedeljo, 23. decembra 1990, ob 7.00 zjutraj. Glasovanja se je udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev, za samostojnost in neodvisnost se jih je izreklo 88,5 odstotka (1.289,369).

Rezultate plebiscita je na slavnostni seji 26. decembra 1990 razglasil predsednik Skupščine RS, dr. France Bučar, predsednik Predsedstva RS Milan Kučan pa je predstavil poglavitne naloge za uresničitev plebiscitarne odločitve.

MNZS podcast: Slovenci so glasovali ...

Vabljeni k poslušanju podcasta z avtorico razstave Slovenci so glasovali za samostojno državo:
Ob 30. obletnici plebiscita za samostojno in neodvisno državo Slovenijo, Ireno Ribič.

Film Plebiscit 1990

e Razstava

Vabljeni na ogled e Razstave Plebiscit 1990

Časovni trak

Zanimivosti

Pred plebiscitom

Plebiscitni lepak v slovenščini. Avtor: Jure Apih in Futura. Hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Osrednje geslo plebiscitne kampanje je bilo »Slovenija – moja dežela je naša država«. Vzniknilo je iz domislice Studia Marketing »Slovenija – moja dežela«, ki je Slovence nagovarjal nekaj let prej. Geslo se je pojavilo na lepakih, na Izjavi o dobrih namenih, predvsem pa na osrednjih plebiscitnih plakatih. Simbolično je belo-modro-rdeči trak je kazal na barve slovenske zastave, zeleni krog je prikazoval enotnost državljanov, lipov list slovenstvo, Prešernovi verzi pa slovensko himno.
Drugo pomembno sporočilo plebiscitne kampanje s plakatov je ljudem zagotavljalo, da se "deželi s štirimi milijoni pridnih rok ni bati samostojne prihodnosti". Prebivalce Slovenije je nagovarjal, da na plebiscitu obkrožijo DA.
Plakat »Deželi s štirimi milijoni pridnih rok se ni bati samostojne prihodnosti«. Avtor: Jure Apih in Futura. Hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Delo, 19. 12. 1990, str. 19. Dostopno na dLib.
Delo, 21. 12. 1990, str. 17. Dostopno na dLib
V podporo plebiscitu so se pojavljali celostranski oglasi v časopisih.
Na dan sprejema Zakona o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, 6. decembra 1990, so poslanci v tedanji Skupščini RS dobili čokoladnega Miklavža.
Na razpravi o glasovanju o Zakonu o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. V levem kotu je viden čokoladni Miklavž. Ljubljana, 6. 12. 1990. Foto: Tone Stojko. Hrani: muzej novejše zgodovine Slovenije.

Na dan plebiscita

V mnogih krajih so že dopoldne zaprli glasovalna mesta, ker so glasovali vsi, vpisani v volilne imenike. Tako je bilo v nekaterih krajih v Prekmurju in na Dolenjskem. Tudi prebivalci romskega naselja Žabjek so imeli že dopoldne 97% udeležbo. Dežurna vremenoslovca na Kredarici zaradi tri metre visokega snega nista mogla glasovati, ker nihče ni mogel do njiju.
Na zdravje z laškim rizlingom, Delo, 24. 12. 1990, str. 3. Dostopno na dLib.
Za namen slavljenja plebiscita so 23. decembra 1990 v kleti Taverne Jožeta Kupljena (iz ljutomersko-ormoških goric) napolnili 1313 buteljk vrhunsko ocenjenega laškega rizlinga. Z namenom nazdraviti rezultatom plebiscita.
Na dan plebiscita je v Planici je potekalo člansko prvenstvo Slovenije v smučarskih skokih. Slovenski skakalci so imeli Elanove smuči z napisom »Slovenija«.
Foto: Z leve Franci Petek, Goran Janus in Janez Debelak ob razglasitvi zmagovalcev članskega prvenstva Slovenije. Foto: Nace Bizilj. Hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Med čakanjem volilnih izidov so v tiskovnem središču stavili, Delo, 24. 12. 1990, str. 2. Dostopno na dLib.
Med čakanjem na volilni izid so politiki in novinarji, zbrani v tiskovnem središču Cankarjevega doma, zbirali stave o udeležbi na plebiscitu in odstotku tistih, ki bodo glasovali za samostojno in neodvisno Slovenijo.

Po plebiscitu

Dan po plebiscitu, 24. decembra 1990, je bil na naslovnici Dela velik naslov »SLOVENCI SO GLASOVALI ZA SAMOSTOJNO DRŽAVO«.
Naslovnica časopisa Delo. 24. 12. 1990. Dostopno na dLib.
Delo, 24. 12. 1990, str. 18. Dostopno na dLib.
Podjetje Generalturist je 24. decembra 1990 v Delu objavilo Čestitko za srečen božič in srečno novo leto vsem poslovnim partnerjem in kupcem ter zraven pripisalo »Ostanimo še naprej skupaj!«

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.