Razstavni obeti za leto 2023 v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije

V muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije se veselimo leta 2023 in z optimizmom načrtujemo bogat razstavni program, ki vam ga v nadaljevanju predstavljamo.

Večja občasna razstava v pritličju

Junij – december 2023

Kruha in iger: slikarstvo Toneta Kralja (1941-1945)

Razstava Kruha in iger, Slikarstvo Toneta Kralja 1941-1945 bo ponudila vpogled v slikarsko produkcijo Toneta Kralja v času druge svetovne vojne in njegovo videnje medvojnega časa. Muzej v svoji zbirki hrani vrsto del iz tega obdobja. Po dolgem času bodo ob tej priložnosti nekatera izmed njih tudi restavrirana in predstavljena skupaj. Osrednji del razstave bo posvečen sliki z naslovom Panem et circenses (Kruha in iger), ki ima zanimivo zgodovino. Gre namreč za platno, ki je poslikano na obeh straneh. Prednja stran slike z naslovom Streljanje talcev (14. 10. 1942) je javnosti že dolgo poznana. Hrbtna stran s prizorom Panem et circenses pa je bila do nedavnega zakrita s premazom, ki je sicer delno razkrival naslikani motiv. Nastala je pred prednjo upodobitvijo, in sicer med letoma 1941 in 1942, v času, ko je umetnik bival na Primorskem in ustvaril vrsto prepoznavnih del.

Zadnji dve leti so v restavratorskem centru (ZVKDS) potekala restavratorsko-konservatorska dela na sliki, v okviru katerih so izvedli vrsto raziskav in tudi odstranili premaz. Odstrlo se je impresivno delo, ki ga bomo predstavili v sodelovanju s sodelavci iz umetnostnozgodovinske, zgodovinske in restavratorske stroke. Posebej bo predstavljen tudi potek raziskovanja slike. Omenjena slika vzbuja vrsto interpretacij, ki jih bomo osvetlili na razstavi in ob tem predstavili tudi nekatere predmete iz muzejskih zbirk, ki nam pomagajo pri analizi slike. Ob tej priložnostmi smo k sodelovanju povabili tudi druge institucije, ki v svojih zbirkah hranijo dela Toneta Kralja iz obdobje druge svetovne vojne. Na razstavi bodo med drugim razstavljena dela iz Tolminskega muzeja, Pokrajinskega muzeja Koper, Notranjskega muzeja Postojna, Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki in Pedagoške fakultet v Ljubljani.

Razstava je nastala v sodelovanju z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Odgovorna kustosa: Tina Fortič Jakopič, kustosinja in Marko Ličina, vodja depoja

Preddverje Viteške dvorane

Od 24. januarja do 20. februarja 2023
Razstava Auschwitz – kraj na zemlji: Auschwitz Album

Potujoča dokumentarne razstave spominskega centra holokavsta Yad Vashem.
V albumu so zbrane edine ohranjene originalne fotografije, ki prikazujejo vse faze uničevanja Judov v Auschwitzu, razen ubijanja v plinskih celicah. Po vojni so bile spričo svoje izjemne pričevalnosti uporabljene na sodnih procesih proti stražarjem v taborišču, še danes pa so eden najzanesljivejših dokazov proti zanikovalcem holokavsta.
Fotografije so bile posnete ob koncu maja 1944, torej prav v času, ko je v Auschwitz prispela tudi največja skupina slovenskih Judov iz Prekmurja. Večina jih je bila takoj usmrčena. Gostujoča razstava je  bila prvič predstavljena januarja 2018 v Centru judovske  kulturne dediščine Sinagoga  Maribor, ki so  jo  dopolnili s prikazom usode prekmurskih Judov v Auschwitzu.

Odgovorna kustosinja: dr. Monika Kokalj Kočevar, muzejska svetnica


Od 24. februarja do 24. aprila 2023
Ukrajina pripoveduje


Razstava Ukrajina pripoveduje daje glas ukrajinskim beguncem, ki jih vojna vihra od 24. februarja 2022 preganja z domačega praga in prebivajo v Sloveniji. Ob pričevanjih se zbirajo tudi predmeti, ki so osrednja nit in poudarjajo vzroke za odhod ter ključne dogodke na poti. Razstava predstavlja tudi zgodbe Slovencev, ki so Ukrajincem pomagali pri prihodu v Slovenijo. Sočasno je na ogled tudi razstava Mama, jaz nočem vojne, ki je razstavljena v sodelovanju z Veleposlaništvom Poljske v Sloveniji.

Odgovorna kustosinja: Katarina Jurjavčič, muzejska svetovalka


Maj 2023 – julij 2023
Nik Erik Neubauer: fotografska razstava protestov med leti 2020 in 2022

Nik Erik Neubauer je fotograf mlajše generacije, ki je nase opozoril z več odmevnimi projekti. Na razstavi ga bomo predstavili kot fotografa protestov, ki so potekali v Sloveniji med leti 2020 in 2022. Njegovo delo predstavlja zanimiv pristop k dokumentiranju množičnih dogodkov z nizanjem več individualnih, žanrskih in pogosti humorno-kritičnih zgodb, ki presedajo žanrsko omejitev dokumentarne fotografije. Ena izmed fotografij iz te serije je leta 2021 prejela nagrado Watchdog za izjemne dosežke na področju novinarske fotografije. Muzej novejše in sodobne zgodovine z razstavo o nedavnih dogodkih želi beležiti vsebine, ki postajajo del zgodovine, hkrati pa s predstavitvijo dela mlajšega fotografa tudi angažirati k zanimanju različne skupine oblikovalcev.

Odgovorna kustosinja: Tina Fortič Jakopič, kustosinja

Muzejska ploščad (ogled je brezplačen)

Od 24. februarja do 24. aprila 2023
Mama, jaz nočem vojne

Gostujoča razstava Mama, jaz nočem vojne v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v Sloveniji. Predstavlja risbe poljskih otrok, ustvarjene leta 1946, ki so izkusili okupacijo nacistične Nemčije, in risbe ukrajinskih otrok, ustvarjenih v času sedanjega oboroženega spopada v Ukrajini, zaradi ruske agresije. Razstava je del skupnega poljsko-ukrajinskega projekta "1939-45 POLJSKA/2022 UKRAJINA", ki ga vodita Poljski državni arhiv in projekt »Mom I see war« (Mama, vidim vojno).


Maj - september 2023
Fotografska razstava: Joco Žnidaršič – fotografski vrhunci

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine bomo leto 2023 posvetili spominu na vrhunskega fotoreporterja Joca Žnidaršica. Njegove fotografije uvrščamo med vrhunske fotografske dosežke v obdobju od konca šestdesetih let 20. stoletja do preloma tisočletja, nagrajene z najbolj prestižnimi nagradami. Razstava se bo osredotočala na temeljne podobe, ki so zaznamovale avtorjevo življenje in delo. Pomembna bo zato, ker bo promovirala pridobitev fotografij za muzej najširši javnosti in bo poskušala poiskati najboljše interpretacije le teh.

Odgovorna kustosinja: Irena Uršič, muzejska svetovalka


Oktober 2023 – januar 2024
Fotografska razstava: Slovenski BMX fenomen

Črno beli in barvni fotografski sprehod skozi zgodovino slovenskega BMX kolesarjenja. Od začetkov in gradnje prve BMX steze v Mariboru, do njegovega prodora in popularizacije v Ljubljani na prehodu iz stare v novo državo. Razstava predstavlja motive vrhunskih tekmovalnih uspehov naših BMX kolesarjev v slovenskem, jugoslovanskem in evropskem prostoru, od BMX »pionirja« Simona Stojka Falka v začetku 90. let do današnje generacije uspešnih tekmovalcev in BMX navdušencev. V sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve Maribor pripravljamo tematsko sorodni razstavi o subkulturi BMX-arjev, ki je številne sledilce in prve večje tekmovalne uspehe dosegla kmalu po nastanku Republike Slovenije.

Odgovorna kustosinja: Nataša Strlič, višja kustosinja

Gostovanja

Od 16. februarja do 4. junija 2023, Ljubljanski grad, Galerija »S«
Poti srečevanja

V široki zakladnici fotografskih zbirk Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije tokrat iščemo izražene žanrske motive srečanj, ki s prikrito simboliko odstirajo kulturno klimo okoliščin njihovega nastanka. Tako se prek fotografij sprehodimo po ljubljanskih trgih in izbranih prostorih srečanj v slovenskem glavnem mestu. Srečanja so vpletena v zgodovinski čas 20. stoletje in v večji meri prikazujejo vsakdanjik neznanih posameznikov v urbani krajini, četudi odmevni dogodki ne zaostanejo iz izbora.

Odgovorni kustos: Domen Kaučič, kustos


Jesen 2023, Galerija Družina
Fotograf Marjan Smerke (1932-2017)

Rasztava z naslovom Fotograf Marjan Smerke (1932-2017) bo povezala tri ustanove, ki hranijo njegova dela (Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje in Gorenjski muzej). Smerke je bil dolgoletni fotograf Inštituta Jožef Stefan in je skrbel za fotografsko podobo zavoda. Izdaja sicer iz ljubljanskih vrst in sodi med najpomembnejše člane povojnega Fotokluba Ljubljana (kasneje Fotogrupe Ljubljana-ŠOLT). Njegova zgodnja fotografija pripada sodobni tako imenovani subjektivni fotografiji. V 60. in 70. letih zasledimo ekološke teme, znan pa je predvsem po tako imenovanih laserogramih, to so posnetki svetlobnih učinkov ob prehodu laserske svetlobe skozi prosojne materiale. V zadnjih letih se je predvsem posvečal dokumentiranju slovenske cerkvene arhitekture in opreme. Smerketovo topografsko dokumentarno fotografijo na barvnih diapozitivih je Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije prejel v dar leta 20023. Pregled gradiva je prikazal dodano vrednost gradivu, ki presega dokumentarne okvire, kar bo jasno predstavljeno tudi v publikaciji.

Odgovorna kustosinja: Katarina Jurjavčič, muzejska svetovalka


Od 9. novembra 2022 do aprila 2023, galerija frančiškanskega samostana sv. Ane (Destradijev trg 10a, Koper)
Samostojni! Fotografije in fotoreporterji o samostojni Sloveniji in vojni

Del razstave z naslovom Samostojni! Fotografije in fotoreporterji o samostojni Sloveniji in vojni gostuje v galeriji frančiškanskega samostana sv. Ane Kopru. Razstava, prvič postavljena v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob 25-letnici samostojnosti, je bila prva v zgodovini samostojne Slovenije, ki je povezala največje število avtorjev profesionalnih fotografij – 40 avtorjev iz matične domovine in 6 avtorjev iz zamejstva in izseljenstva. Fotografije spremljajo spominski vtisi uveljavljenih fotoreporterjev.

Odgovorna kustosinja: Irena Uršič, muzejska svetovalka


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.