Razstavni obeti za leto 2021 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

V muzeju novejše zgodovine Slovenije se veselimo leta 2021 in z optimizmom načrtujemo bogat razstavni program, ki obsega dve veliki občasni razstavi, postopno prenovo stalne razstave Slovenci v XX. stoletju, sklop kar petih manjših razstav, sklop treh razstav na prostem pred muzejem ter medinstitucionalno razstavno sodelovanje s Cankarjevim domom.

Želimo si in nadejamo se izvedbe načrtovanega v polni obliki, vseeno pa ostajamo pripravljeni na nepredvidljivo, zato bomo v primeru, da razstav ne bo mogoče obiskati v živo, vse prenesli tudi na splet in tako omogočili ogled iz domačega naslonjača.

Velike občasne razstave

Identitete na prepihu. Zgodbe pripadanja in identitete

Jesenice, 7. 5. 1905. Foto: neznani avtor, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Identitete na prepihu. Zgodbe pripadanja in identitete


Napovedana razstava se 28. januarja 2021 ne bo odprla, ker zaradi situacije z novim koronavirusom in ob upoštevanju navodil NIJZ ne moremo izvajati participativnih del na razstavi in delavnic s sodelujočimi pred razstavo. Namen razstave je namreč v vključevanju ter participativnosti obiskovalcev in v skupnem deljenju osebnih zgodb.

Odprtje razstave tako premikamo v drugo polovico leta 2021, proti koncu leta.

Najlepša hvala za razumevanje!

Več o delovanju projekta Identitete na prepihu (I-ON: Identity on the Line, ki je sofinanciran s programom Kreativna Evropa Evropske unije) najdete tukaj. Lahko pa se prijavite tudi na prejemanje novičnika I-ON in tako ne zamudite pomembnih dogodkov, izobraževanj, razstav in še več.

 

Slovenija 30 let

Slovesna razglasitev samostojne in neodvisne Republike Slovenije, današnji Trg republike, Ljubljana, 26. junij 1991. Foto: Nace Bizilj, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Slovenija 30 let
Junij 2021

Muzej novejše zgodovine Slovenije kot osrednja ustanova za proučevanje zgodovine 20. in 21. stoletja umešča v svoj razstavni program občasno razstavo ob 30. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije, ki bo hkrati sovpadla tudi s predsedovanjem Slovenije Svetu EU. Gradivo zbrano iz zbirk MNZS ter gradivo drugih ustanov in posameznikov bo odličen pregled 30-letnega obdobja samostojne države tako s političnega, kot gospodarskega in družbenega področja. Prikaz namerava aktualizirati posamezne teme prav do danes.

Razstavo bo spremljal bogat obrazstavni program in publikacija: Katalog bo skozi strokovne članke in vizualno gradivo orisal političen, gospodarski in družbeni pregled 30-letnega obdobja samostojne države. Poglobil se bo v procese demokratizacije države, razvoja gospodarstva in parlamentarnega sistema, šolstva, športa, vsakdanjega življenja Slovenk in Slovencev. Katalog bo opremljen z bogatim fotografskim gradivom iz zbirk MNZS in fotoreporterjev, ki so obeležili pomembne dogodke zadnjih trideset let.

Postopna prenova stalne razstave

Postopna prenova stalne razstave
Oktober 2021

Tudi letos bomo namenili pozornost stalni razstavi Slovenci v XX. stoletju in bomo po uspešni prenovi obdobja druge svetovne vojne v letu 2020, z novim letom prenovili prostore obdobja prve svetovne vojne 1914 –1918 ter obdobje med svetovnima vojnama 1930 – 1941.

V izbranih razstavnih sobah stalne razstave Slovenci v XX. stoletju namenjene prvi svetovni vojni bomo zaradi rednih vzdrževalnih del zamenjali zbledele in obrabljene tiske. Ob tem bomo v razstavno postavitev vključili nove pridobljene predmete in jih dopolnili z dodatnimi osebnimi zgodbami vojakov in civilistov. Novo vsebino bomo dodali tudi v sobi tridesetih let zaradi vrnitve originalne makete ljubljanskega nebotičnika lastnikom in jo nadomestili z zbrano vsebino vsakdanjega življenja. Ob tem bomo zamenjali tudi vsebino na enem od obstoječih monitorjev in vsebino z razstavljenim gradivom zgornjega nadstropja razstave o prvi svetovni vojni, ki je nedostopna ljudem s posebnimi potrebami, predstavili na dodatnem ekranu.

Izbrane podobe XX. Stoletja

Muzej novejše zgodovine Slovenije v projektu Izbrane podobe XX. stoletja popularizira bogato fotografsko gradivo svojega oddelka za dokumentarno fotografijo in skupaj s partnerji predstavlja različne tematike iz obdobja 20. stoletja. Izbrane podobe XX. stoletja predstavljamo v preddverju Viteške dvorane ter pred MNZS, na odprtem.

Preddverje MNZS

»Tu se je smrt utrudila do smrti…« slovenske žrtve Auschwitza
26. januar – 15. marec 2021

Avtor: Boris Hajdinjak, Sinagoga Maribor, Razstava bo gostovala v preddverju Viteške dvorane.
Zraven tega bomo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta že tradicionalno pripravili več dnevni poseben program za šole, kjer mladim predstavljamo osebne izkušnje preživelih taboriščnikov ter izbrane predmete, ki pripovedujejo zgodbe koncentracijskih taborišč ter dogajanja med drugo svetovno vojno. Letos vabi od 26. 1. 2021 do 28. 1. 2021. Več o obeležitvi mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta najdete tukaj. V primeru zaprtja muzeja zaradi novega koronavirusa bomo program in razstavo izvedli v spletni obliki.


Frédéric de la Mure. Potovanje po železni zavesi (gostujoča razstava)
Marec – junij 2021
Francosko veleposlaništvo/Francoski inštitut, marec – junij 2021.

 

Slovenija v 30 fotografijah
Junij – september 2021
Razstava v preddverju ob začasni razstavi Slovenija 30 let (junij – september 2021).

 

Kuhar Hotela Kompas. Dubrovnik, 1972. Foto: Jože Mally, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije.

»Ljubezen gre skozi želodec«
Oktober 2021

Slovenija se bo v letu 2021 ponašala z nazivom Evropske gastronomske regije. Preko različnih fotografskih podob celotnega 20. stoletja se bomo dotaknili tem kot so slanikova in polževa pojedina, trkanje jajc ob prazniku velike noči in drugih običajev povezanih s hrano. Fotografi so v svoje objektive ujeli tudi povsem vsakdanje podobe povezane z njo. Razstava bo na ogled tudi v Galeriji S Ljubljanskega gradu med aprilom in junijem 2021.

Neca Falk: Maček Muri, 10. 12. 2016. Foto: Tone Stojko

Maček Muri in Muca Maca – glasbeni fenomen
November – december 2021

Razstava o nastanku in »življenju« glasbenega fenomena Mačka Murija in Muce Mace nas bo s  fotografijami Toneta Stojka, plakati, predmeti in video posnetki popeljala v ne tako davno preteklost. Predstavitev enega najuspešnejših slovenskih glasbenih projektov, ki se je začel leta   1984 z izdajo kasete  Maček Muri in muca Maca, želi k skupnemu ogledu privabiti več generacij, »od tretjega do devetdesetega leta«.

Muzejska ploščad

Vojna 1991. Foto: Tomi Lombar, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Tomi Lombar – razstava ob donaciji opusa fotografij od rojstva samostojne Slovenije do obzorja njene tridesetletnice
Februar (Kulturni praznik) – junij 2021

Muzej novejše zgodovine Slovenije je postal bogatejši za podarjeni fond fotografij Tomija Lombarja – fotoreporterja Antene, Dnevnika, Republike in Dela. Ob donaciji in tridesetletnici slovenske države razstavljamo izbor fotografij Tomija Lombarja, ki jih je ustvaril v skoraj tridesetletni fotoreporterski karieri.

Za napoved razstave objavljamo prvo vojno fotografijo Tomija Lombarja. Fotografija junaka, ki se je 27. junija 1991 v Podutiku v Ljubljani z dvignjenima rokama odločno postavil pred tank Jugoslovanske ljudske armade, marsikoga spominja na prizor kitajskega protestnika iz leta 1989, ki je na Trgu nebeškega miru v Pekingu zaustavil tank. Lombarjeva fotografija je završala v fotoreporterskih krogih in se vzpela na častno mesto med vojnimi fotografijami slovenskih fotoreporterjev.

70 let Zveze tabornikov Slovenije (ZTS)
September – oktober 2021

Taborniška mladinska organizacija, nastala v letu 1951, se je v letu 1959 pod okriljem Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije preimenovala v Zvezo Tabornikov Slovenije, kakor se imenuje še danes. V svojih vrstah je v času sedemdesetletnega delovanja vzgojila številne osnovnošolce in dijake za kar je bila leta 1995 odlikovana s srebrnim častnim znakom svobode Republike Slovenije.

 

Identiteta na prepihu (mednarodna potujoča razstava)
Oktober – december 2021

Predstavitev izsledkov raziskave o migracijah in identitetah v Evropi, sodelovanje šestih muzejev (Švedska, Danska, Norveška, Poljska, Hrvaška, Slovenija) in univerze v Vilni (Litva). Razstava se bo v letih 2022 in 2023 selila po vseh omenjenih državah. Namen je predstavitev izsledkov projekta, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in promovira pomen multikulturnosti v Evropi danes.

 

Medinstitucionalna fotografska razstava Cankarjevega doma in Muzeja novejše zgodovine Slovenije (v Galeriji Cankarjevega doma):
Joco Žnidaršič – prelomna leta. Fotografska razstava ob 30. letnici samostojne Slovenije
Junij – december 2021

Fotografska razstava Joca Žnidaršiča bo posvečena demokratizaciji Slovenije in njene poti v samostojnost in neodvisnost. Znameniti fotoreporter Joco Žnidaršič, dolgoletni urednik fotografije časnika Delo, je prvi slovenski fotograf, ki je prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado World Press Photo. Predsednik Republike Slovenije ga je leta 2009 odlikoval z Zlatim redom za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju in za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije. Prejel je tudi Red za zasluge kot soustvarjalec oglaševalske akcije »Slovenija, moja dežela«.


 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.